Cel- en taakstraf voor kei op de weg leggen

Print
Cel- en taakstraf voor kei op de weg leggen

Het wrak van de auto van de vrouw uit Schijndel nadat ze op de kei was gebotst Afbeelding: Politie Schijndel

Drie jongeren van negentien, achttien en zeventien jaar uit Schijndel hebben tot een jaar jeugddetentie gekregen, waarvan de helft voorwaardelijk, vanwege een poging tot moord. Ze legden 24 juni vorig jaar een basaltkei op de weg in hun woonplaats.

In de nacht van 24 juni reed een 32-jarige zwangere vrouw tegen de 40 kilo zware kei op de slecht verlichte Structuurweg. Ze belandde tegen een boom en raakte zwaargewond.

Lees ook: Verdachte kei-ongeluk Schijndel: 'We legden vaker spullen op de weg'

De jongste verdachte krijgt een iets lagere celstraf van tien maanden, waarvan de helft voorwaardelijk, omdat hij verminderd toerekeningsvatbaar was. De rechtbank in Breda legde ze ook alle drie een taakstraf van 150 uur op.

Bewust risico
Volgens de rechtbank namen de jongeren bewust het risico dat iemand tegen de kei zou rijden en zou sterven. Daarom is er volgens de rechter sprake van een poging tot moord.

De jongeren hebben hun betrokkenheid allemaal bekend, maar wezen wel naar elkaar als degene die de steen feitelijk op de weg had gelegd. Bij de politie probeerden ze eerst nog onder de straf uit te komen. Ze verzonnen een ander scenario. De politie luisterde echter de gesprekken af waarin ze dat deden.

Kattekwaad
De drie legden vaker spullen op de weg en bleven dan op een afstandje staan kijken. Dat ging dan om bijvoorbeeld een fiets, paaltjes of takken. ‘Kattekwaad. Dat vonden we lollig’, zei de oudste tijdens de zitting.

De vrouw liep een incomplete dwarslaesie op. Het is niet zeker of ze ooit nog kan lopen. Ze was op het moment van het ongeluk ongeveer tien weken zwanger. De baby kwam begin dit jaar gezond ter wereld.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →