Belgisch crisisberaad na schietpartij Luik

Print
Vanwege de dodelijke schietpartij in Luik komt dinsdagmiddag de Nationale Veiligheidsraad van België bijeen, het orgaan dat het inlichtingen- en veiligheidsbeleid bepaalt en coördineert. Het federale crisiscentrum liet eerder weten dat het dreigingsniveau op 2 blijft, op een schaal van 4.

Het Openbaar Ministerie onderzoekt of sprake was van een terreuraanslag. Het federaal parket heeft het onderzoek overgenomen en geeft woensdag om 10.30 uur een persconferentie in Brussel. De Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof laat weten in contact te staan met de Belgische autoriteiten.

Michel
Het beraad in Brussel begint om 16.30 uur en wordt voorgezeten door premier Charles Michel, die dan terug is van een bezoek aan de plek des onheils. Hij vergezelde daar met enkele ministers de koning. Naast de belangrijkste ministers zijn ook de top van de inlichtingendiensten, de politie, het OM en antiterreurorgaan OCAD vertegenwoordigd in de Nationale Veiligheidsraad.

In de Waalse stad ten zuiden van Maastricht werden in de ochtend twee vrouwelijke agenten en een mannelijke passant doodgeschoten. De schutter werd nadat hij in een nabijgelegen school een vrouw had gegijzeld gedood door een politiekogel. Mogelijk was de man geradicaliseerd in de gevangenis. De 36-jarige Benjamin H. uit Rochefort zat vast voor relatief kleine vergrijpen en mocht maandag weg voor een kort verlof.

Zwarte dag
Burgemeester Willy Demeyer van Luik sprak van een zwarte dag voor de stad. Op openbare gebouwen in Luik zullen de vlaggen woensdag halfstok hangen. Ook wordt een condoléanceregister geopend. Op een nog te bepalen moment wordt een minuut stilte in acht genomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee