Dit weten we over de schutter in Luik

De dader van de schietpartij in Luik is een 31-jarige man uit Rochefort die op verlof uit de gevangenis was.

HBVL

Hij zat er vast voor drugsfeiten maar stond bij politie en justitie niet bekend als geradicaliseerd. Hij had wel contacten in dat milieu. De dader heeft politieagenten eerst van achter aangevallen met een mes, en vervolgens hun dienstwapens tegen hen gebruikt. Benjamin H. is mogelijk ook betrokken bij een andere moord tijdens de nacht van maandag op dinsdag.

MesOf Benjamin H. (36) dinsdagochtend is opgestaan met het idee om een aanslag te plegen of dat het een spontane ingeving, dat is momenteel nog niet duidelijk. Hij had geen geweer, maar wel een mes bij.

Lees ook: Belgisch crisisberaad na schietpartij Luik

Nabij café Des Augustins, in het oude centrum van Luik, viel de man twee agenten van achteren aan met een mes. Hij nam hun dienstwapen vervolgens af en opende het vuur op de agenten. Dat liet de procureur des Konings van Luik dinsdagmiddag weten op een persconferentie.

Daarna schoot de man een jonge automobilist dood. Vermoedelijk in een poging om een wagen te stelen. Benjamin H. vluchtte het atheneum Léonie de Waha in, waar hij uiteindelijk door de speciale eenheden van de lokale politie is doodgeschoten.

Geen onbekendeDader H. is zeker geen onbekende voor het gerecht. Hij is vooral gekend voor drugsdelicten. Dat was ook de reden waarom hij tot maandag in de gevangenis van Lantin zat. Hij was op verlof, heeft persbureau Belga uit betrouwbare bron vernomen. Bij een uitgaansvergunning uit de gevangenis mag de gedetineerde enkele uren de gevangenis verlaten in het kader van de voorbereiding van zijn reclassering. De man was dus niet vrijgelaten en had geen penitentiair verlof. Maar afgelopen nacht zou hij al nieuwe feiten gepleegd hebben in de provincie Luxemburg. Of het daarom was dat de agenten hem dinsdagochtend wilden controleren, is nog niet duidelijk.

Lees ook: Gevangene met verlof schiet twee agenten en voorbijganger dood in Luik

H. is afkomstig uit Rochefort, staat bekend als een man van twaalf ambachten en dertien ongelukken. Hij liep al verschillende veroordelingen op. Dat hij geradicaliseerd was, wordt door de politie ontkend. Maar hij zou in de gevangenis wel contacten hebben gehad met geradicaliseerde moslims.

TerreurdaadHet federaal parket zegt dat er aanwijzingen zijn om aan te nemen dat het om een terreurdaad gaat. Maar dat wordt nog onderzocht.

Een paar uur voor de dodelijke schietpartij in Luik werd in Rochefort rond 3 uur een overval gepleegd op een juwelier. De politie zegt aanwijzingen te hebben dat Benjamin H. mogelijk betrokken is bij die feiten. Maar het parket van Luxemburg kan of wil dat voorlopig niet bevestigen.

Maandagnacht werd in On, deelgemeente van Marche-en-Famenne, de 30-jarige Michael W. met een kogel in het hoofd vermoord. W. was een handlanger van Benjamin H.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal