Technische blunder bij onderzoek darmkanker; risico te laat gemeld

Print
Technische blunder bij onderzoek  darmkanker; risico te laat gemeld

Een pakket met een ontlastingstest dat wordt gebruikt voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Afbeelding: ANP

Door een technische fout bij de verwerking van een darmkankertest hebben 35 mensen veel te laat te horen gekregen dat ze risico lopen om deze gevaarlijke ziekte te hebben.

Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vanmiddag gemeld aan de Tweede Kamer. Het gaat om mensen die deelnamen aan een landelijk bevolkingsonderzoek, maar pas na lange tijd - twee jaar - hun ontlasting opstuurden ter controle.

De inzendingen van deze groep, die in totaal bestaat uit 604 mensen, werden niet herkend door het systeem. Daardoor werd de ontlasting wel onderzocht, maar al deze deelnemers kregen de uitslag niet te horen. Overigens was de houdbaarheid van de ingezonden testen meestal ook al verlopen.

Nieuwe test
Inmiddels zijn alle 604 mensen schriftelijk geïnformeerd. De mensen met een onbetrouwbare of niet te beoordelen uitslag die niet met een nieuwe screeningsronde hadden meegedaan, hebben een nieuwe test ontvangen. 

De 35 mensen met een ongunstige uitslag krijgen een vervolgonderzoek. Hoewel bij een aantal van hen de houdbaarheid van de test ook al was verstreken, is het zekere voor het onzekere genomen. Met iedereen van deze groep heeft een arts inmiddels individueel contact gehad. 

Verhoogde kans
In het bevolkingsonderzoek darmkanker krijgen personen sinds 2014 tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een uitnodiging voor deelname, waarbij zij thuis een informatieset met een ontlastingstest ontvangen. 

De test die gebruikt wordt is de iFOBT (immunologische fecale occult bloedtest). Deze test toont onzichtbare sporen bloed aan in de ontlasting. Een ongunstige uitslag betekent niet dat er ook sprake is van kanker; wel op een verhoogde kans op kanker. Of er daadwerkelijk sprake is van kanker of een voorstadium daarvan, kan pas met aanvullend onderzoek worden bepaald.    

Staatssecretaris Paul Blokhuis (preventie) zegt dat het it-systeem inmiddels is aangepast, waardoor mensen voortaan altijd een uitslag krijgen. Blokhuis: "Daarnaast zal in de voorlichtingsmaterialen voortaan meer aandacht zijn voor het feit dat de test tijdig verstuurd moet worden."