‘Dader schietpartij Luik radicaliseerde in de gevangenis’

© EPA

Benjamin Herman, de 31-jarige Belg die dinsdag drie mensen doodschoot in het centrum van Luik, zou zijn geradicaliseerd in de gevangenis.

Redactie

Volgens meerdere Belgische media stond de man om die reden op de radar bij de veiligheidsdiensten.

CelgenootHerman ging maandag met verlof vanuit de gevangenis in Marche-en-Famenne in de provincie Luxemburg, waar hij vastzat voor een aantal kleinere vergrijpen. Een man die eerder met hem in de cel zat, vertelde aan de Waalse omroep RTBF dat hij in de gevangenis zou zijn geradicaliseerd. "Hij zei dat hij een echte moslim was." De autoriteiten willen die lezing nog niet bevestigen. "Op dit moment is daar nog niets over te zeggen", reageerde minister van Justitie Koen Geens. "Het is zeker niet iemand die evident in aanmerking komt voor de kwalificatie radicalisering, want dan zou hij bij alle diensten als zodanig aangemerkt gestaan hebben."

ProefverlofHerman had op het moment van de schietpartij alweer in de cel moeten zitten, maar keerde niet terug van proefverlof. Onderzocht wordt nu of er fouten zijn gemaakt. "Als iets dertien keer goed gaat, gaat het normaal gesproken de veertiende keer ook goed", wierp Geens ter verdediging op. De minister benadrukte dat Herman in 2020 sowieso zou zijn vrijgekomen.

Gemunt op de politieHoewel het motief van de schutter dus nog niet met honderd procent zekerheid kan worden vastgesteld, is volgens de politie wel zeker dat hij het gemunt had op de politie. Hij stak twee vrouwelijke agenten van achteren neer en executeerde ze vervolgens met hun eigen dienstwapen. Een student die vervolgens toevallig op zijn pad kwam, moest dat ook met de dood bekopen.

Herman verschanste zich daarna in een schoolgebouw, waar hij twee werknemers gijzelde. Bij een vuurgevecht dat even later volgde, raakten nog eens vier agenten gewond, van wie één ernstig. Twee van hen werden in het been geraakt, twee in de arm. Herman werd doodgeschoten. "De man is de school niet verder binnengedrongen. Hij had duidelijk de bedoeling de politie te raken", sprak de korpschef van Luik op een persconferentie.

SlachtoffersDe drie dodelijke slachtoffers van de schietpartij zijn een agente van 45 (moeder van een tweeling van 13), een agente van 53 (moeder van een zoon van 25) en een 22-jarige student. Ze worden dinsdagavond in Luik herdacht.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal