Maastricht krijgt doorstroomhuis met ook statushouders

Print
Maastricht krijgt doorstroomhuis met ook statushouders

Afbeelding: iStock

maastricht - Maastricht krijgt een ‘doorstroomhuis’ waar elf jonge statushouders gaan samenwonen met zeven studenten en drie kwetsbare jongeren.

Het gaat om jongeren en - net volwassen - statushouders die nog niet volledig zelfstandig in de samenleving kunnen functioneren.

Het doel van deze woonvorm is dat de jongeren elkaar helpen met het inrichten van hun leven. Daarnaast moet het pand een sociale rol krijgen in de wijk. Er komen een binnentuin en een horecagelegenheid waar bewoners en omwonenden elkaar kunnen ontmoeten. Het doorstroomhuis is een concept van de gemeente Maastricht, het Elisabeth Strouven Fonds en stichting The Masters. Het is de bedoeling dat het pand - de voormalige vrouwenopvang aan de Hoogbrugstraat - begin 2019 wordt opgeleverd.

Redzaam
"Het doel is om samen redzaam te worden, met wederkerigheid als rode draad", zegt Sheila Oroschin van The Masters. "Dus de jongeren leren, maar geven ook wat terug. Aan elkaar en aan de wijk."

De statushouders die er gaan wonen, zijn jongeren die als alleenstaande minderjarige vluchteling naar Nederland zijn gekomen en onlangs achttien jaar werden. Zij moeten vanwege hun leeftijd zelfstandig gaan wonen, maar volgens de gemeente is dat voor een groot deel nog een ‘te grote stap’. Door taalachterstand, cultuurverschillen en een te klein sociaal netwerk, is het lastig voor ze om goed mee te kunnen in de samenleving.

Hetzelfde
Afgelopen december opende The Masters een vergelijkbaar huis in Maastricht, waar vijftien studenten en ‘anders ontwikkelde’ jongeren samenwonen. Oroschin: "Het concept is precies hetzelfde. Alleen wonen daar straks statushouders bij."

Het Elisabeth Strouven Fonds - eigenaar van het pand- steekt 1,4 miljoen euro in de verbouwing. De gemeente trekt eenmalig 90.000 euro uit voor de verbouwing van het pand en de komende vijf jaar nog eens structureel 147.000 euro voor onder andere de zorgkosten.

Studio's
In het pand worden 21 hotelkamerachtige studio’s gebouwd, waar de jongeren gewoon huur voor moeten betalen. Hoe lang ze er mogen blijven, hangt af van de mate van zelfstandigheid. Studenten mogen er in principe voor een jaar wonen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen