Raad Leudal: fusieschool moet in Hunsel komen

Print
Raad Leudal: fusieschool moet in Hunsel komen

Afbeelding: Archief ANP

Haelen - Een meerderheid van de gemeenteraad in Leudal heeft dinsdagavond besloten dat een nieuwe fusieschool voor de dorpen Haler, Hunsel, Neeritter en Ittervoort aan de Kallestraat in Hunsel gebouwd moet worden.

De afgelopen weken was er in Ittervoort en Neeritter veel verzet ontstaan tegen het voorstel om een nieuwe fusieschool in Hunsel te bouwen. Zij pleitten voor een nieuwe school aan de Begoniastraat in Ittervoort, op de plek van de huidige basisschool. Een locatie die in een onderzoek van een stuurgroep met daarin onder meer het schoolbestuur en dorpsraden nagenoeg net zo goed scoorde als de locatie in Hunsel.

Verdeeld
In de gemeenteraad waren de meningen over de locatie bij fracties sterk verdeeld. In eerste instantie wilde het CDA dat een besluit zou worden uitgesteld omdat er nog teveel vragen waren over het voorstel. Een meerderheid van de raad stemde er echter voor om toch een beslissing te nemen. Ronduit Open wilde nog geen beslissing nemen en een peiling houden onder ouders voordat een locatie gekozen zou worden.

Het voorstel kreeg niet genoeg steun. Oppostiepartijen PAL en VVD spraken hun steun uit voor een school in Ittervoort en hekelden onder meer het advies dat de stuurgroep had gegeven om voor Hunsel te kiezen. Omdat coalitiepartijen Samen Verder en D66 vast wilden houden aan het advies van de stuurgroep lag de sleutel bij het CDA. Op basis van de voorliggende informatie besloten ze, ondanks de vele vragen die ze nog hadden, zich toch uit te spreken voor Hunsel. Uiteindelijk kozen 16 van de 25 raadsleden voor de locatie Hunsel.

Verkeersveiligheid
Er werd door de raad nog extra aandacht gevraagd voor de verkeersveiligheid van en naar een nieuwe school. Voor de bouw van een nieuwe fusieschool is 5 miljoen euro beschikbaar.

Na de locatiekeuze door de raad is nu scholenstichting SPOLT aan zet. Die zal samen met de medezeggenschapsraden niet alleen het fusieproces formeel moeten doorlopen maar ook de locatiekeuze formeel nog ter advies voor moeten leggen aan de medezeggenschapsraden. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu