Wijnboer: 'Ik voelde de wind draaien en dacht: we hebben mazzel'

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Dinsdagmiddag dreigt een zeer zwaar onweer over Maastricht te trekken. Rond twee uur – zo ziet zoon Robin Hulst van De Apostelhoeve op de verschillende radars – lijkt er geen ontkomen aan. “Maar uit het niets voelde ik een klein uurtje later de wind van zuidoost naar zuidwest draaien en dacht: we hebben mazzel”. Niet veel later gaan de eerste filmpjes van een onderwater gelopen binnenstad van het Duitse Aken viral. In Maastricht druppelt het slechts.

Mathieu en Julka Hulst zijn dinsdagmiddag niet op de wijnboerderij. Zoon Robin laat rond vier uur aan de verslaggever van De Limburger Via Maastricht de printscreens zien van diverse radarbeelden. "Ik weet dat het weinig zin heeft om je druk te maken, maar ik vreesde toch echt voor een noodweer van ook voor ons ongekende omvang. We hebben wel vaker te maken met onweer. Dan zie je meestal rood en soms een stipje paars op de radarbeelden. Dit keer was het echter heel veel paars en gitzwart."

Robin Hulst heeft evenwel redelijk snel in de gaten dat de kans op ‘een mazzel toeneemt’. "Je krijgt door dagelijks hier op de flanken van de Louwberg te werken wel feeling met het weer. Ik voelde een uurtje voor het naderende onheil zich zou aandienen de wind van richting veranderen. Weldra zag ik ook dat de luchten boven ons gingen veranderen. Wat ik dacht en vooral hoopte werd door de radars vrijwel meteen bevestigd. Wij zouden in ieder geval verschoond blijven van het ergste. Zelf dacht ik aan Heerlen en Kerkrade en omstreken. Het werd dus Aken, weten we nu."

Inmiddels zijn Mathieu en Julka Hulst gearriveerd. Er wordt nog even nagepraat. Mathieu blijkt een realist te zijn: "Wij hebben 0 invloed op het weer. Natuurlijk lukt het me niet geen zorgen te maken. Ieder jaar weer krijg je te maken met korte of lange slechte weersomstandigheden. Hagel wordt het meest gevreesd door fruittelers. Zeker nu." De druivenranken hangen momenteel vol met vruchtbeginsel. Duitsers noemen die prille fase van de druif ‘Geschein’. Hulst noemt deze periode de meest kwetsbare.

Dat de wind vanmiddag op het juiste moment draaide is niet meer dan heel veel geluk hebben. Mathieu Hulst kan dat niet vaak genoeg benadrukken. "Niet zelden is het verschil tussen geluk en pech slechts een windje en een paar kilometer". De Belgisch Limburgse weerman Ruben Weytjens bevestigt de opmerking van Hulst. Die schrijft dinsdagavond: "Het lot heeft er over beslist dat Limburg vandaag bespaard is gebleven van onweer… Uiteraard waren alle waarschuwingen voor 100 procent terecht (ook al zal wellicht niet iedere burger dat begrijpen)"

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →