Extreemrechtse NVU protesteert in Weert tegen azc

Kusters tijdens een eerdere demonstratie.© ANP/Marco de Swart

De extreemrechtse NVU wil op 16 juni een manifestatie houden in Weert. De betogers willen duidelijk maken dat alle azc’s wat hen betreft dicht moeten. Ook dat in Weert.

Pieternel Kellenaers

Grenzen dicht, asielzoekerscentra sluiten en vluchtelingen in de eigen regio opvangen. Met die boodschap wil de Nederlandse Volks-Unie (NVU) op 16 juni naar Weert komen.

Positief gesprek"Ik heb kennis genomen van de plannen", is alles wat burgemeester Jos Heijmans na afloop van een overleg met politie en NVU via een gemeentevoorlichter kwijt wil. Volgens NVU-leider Constant Kusters was het een kort en positief gesprek. "Voor zover ik kan overzien, zullen ze het door laten gaan."

TelefoontjesKusters verwacht dat zo’n dertig mensen, onder meer ook uit Weert, naar de manifestatie komen. "We hebben de afgelopen zes maanden in toenemende mate verzoeken gekregen uit Weert van mensen die zich niet gehoord voelen", vertelt hij. "Tientallen telefoontjes en mails van verontruste burgers maar ook ondernemers die met hun handen in het haar zitten omdat ze voor de zoveelste keer in hun zaak bestolen zijn door gelukszoekers. Ze willen dat er meer in de openbaarheid komt over de overlast en niet alleen het topje van de ijsberg dat nu in de kranten verschijnt."

De manifestatie is gepland op zaterdag 16 juni van twee tot vier op het Stationsplein in Weert.