Na jaren weer gemeenschapshuis voor Vaesrade

Print

Het voorste deel van de St. Servatiuskerk in Vaesrade moet het nieuwe gemeenschapshuis gaan huisvesten Afbeelding: Google Maps

Nuth - Vaesrade krijgt na vijftien jaar weer een gemeenschapshuis. De gemeenteraad van Nuth ging dinsdagavond unaniem akkoord met een bijdrage van ruim twee ton, waardoor niets de uitvoering van het plan nog in de weg staat.

Het nieuwe dorpshuis zal worden ondergebracht in de Sint-Servatiuskerk.

Plan
De afgelopen jaren werden er meerdere haalbaarheidsonderzoeken uitgevoerd en kwamen verschillende plannen op tafel, maar om verschillende redenen kwam het nooit van de grond. Nu lijkt het er dan toch van te komen. De kerk zal straks worden gesplitst, waarbij de voorste helft van het gebouw wordt omgeturnd tot gemeenschapshuis. Het achterste deel – met onder andere het altaar - blijft in gebruik als kerk. De kapel komt straks in een ruimte naast het altaar, zodat de huidige hoofdingang kan dienen als entree van de gemeenschapsruimte. Kerkgangers kunnen via de andere kant van het gebouw naar binnen.

Extra
Onlangs bleek dat het plan was uitgebreid met onder andere een aanbouw en een extra investering in verduurzaming van het kerkgebouw. De upgrade kwam voort uit de samenwerking tussen de initiatiefnemers van Stichting Dorpshuis Vaesrade en IBA Parkstad. De kosten van het project stegen daarmee van ongeveer 450.000 naar 750.000 euro. Onder andere IBA, de provincie Limburg, het bisdom Roermond en steunen het plan. En nu dus ook de gemeente Nuth, die haar financiële bijdrage eerder al opzij had gelegd.  

Stichting Dorpshuis Vaesrade, die de komst van het gemeenschapshuis ‘noodzakelijk’ noemt, wil eind dit jaar beginnen met de werkzaamheden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →