OM België: schietpartij Luik is terroristische daad

© EPA

Het Belgische Openbaar Ministerie ziet de schietpartij in Luik waarbij drie mensen werden doodgeschoten als een terroristische daad. Het federaal parket gaat daarvan uit, maar een definitieve conclusie moet nog volgen uit onderzoek.

Redactie

De manier waarop de 31-jarige Benjamin H. dinsdag handelde doet denken aan oproepen die terreurbeweging IS heeft gedaan in videoboodschappen, zei magistraat Wenke Roggen op een persconferentie in Brussel. Hij stak in op agenten, stal hun dienstwapen en schoot hen dood. Ook riep hij meerdere keren ‘Allahu Akbar’. Verder is in 2016 al vastgesteld dat hij in de gevangenis contact had met geradicaliseerde personen, maar dat is na 2017 niet meer bevestigd, aldus Roggen.

Lees ook: ‘Dader schietpartij Luik radicaliseerde in de gevangenis’

Het OM onderzoekt verder of H. alleen handelde. Hij geldt ook als hoofdverdachte van een vierde moord, de nacht voor de moordpartij in Luik.

VerlofH. was veroordeeld voor relatief kleine vergrijpen, maar kreeg al vele malen verlof. De Belg uit Rochefort verliet de gevangenis maandagochtend voor een verlof van 36 uur, waarna hij kennelijk al snel de eerste moord pleegde, op de dertigjarige drugsverslaafde en dealer Michael W,, met wie hij een cel had gedeeld. Die zaak wordt apart onderzocht, door het parket van de provincie Luxemburg.

Vervolgens schoot hij dinsdag twee agentes van 44 en 54 jaar dood met hun dienstwapen, en doodde vervolgens een 22-jarige student die langsreed in een auto. Zij stierven alle drie ter plekke. Na een korte gijzeling in een school werd hij gedood in een vuurgevecht met de politie, waardoor vier agenten gewond raakten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal