Eetcafé Aon 't Bat in Eijsden: de Bruno Mars van de terrassen

Print
Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Naam: Eetcafé Aon ‘t Bat
Waar: Bat 9, Eijsden

De Bruno Mars van de terrassen is Aon ’t Bat. Dezelfde glamoureuze uitstraling als de funky headliner van aanstaande Pinkpop. En om beide hangt het aura van ervaren partyganger. Liefhebbers van la vida loca, die zich na een nacht doorhalen met evenveel plezier overgeven aan een dagje loungen aan het water. Geboren pleasers, zelden alleen, meestal omringd door fans op stiletto’s en begeerd door aficionados van la dolce vita.

Vorig jaar viel een vrouwelijk jurylid bijna als een blok voor de charmes van dit terras. En ze was niet de enige. Dit jaar stuwde fanmail Aon ’t Bat al meteen naar de top van de genomineerden voor ‘het beste terras’. Om de parelwitte parasols te bereiken moet je de wagen op fikse afstand te parkeren in het dorp, waar de politie sneller zijn bonnenboekje trekt dan Lucky Luke zijn revolver.

Als we de bocht aan het eind van de Diepstraat met zijn mediterrane sfeer nemen zien we dat het terraspodium aan het water vol zit. Bezet zijn ook de stoelen tegen de buitenmuur, waar vooral oudere Bat-bewonderaars onder heaters genieten van het ‘voorprogramma’ met pontje en Belgische bouw bric á brac aan de overzijde. Binnen zegt een serveerster dwingend dat we niet aan het raam mogen zitten. "Hadden we maar vooraf tickets besteld", glimlacht Silvie, de meest ervaren festival bezoeker van ons drieën. Ze probeert een foto door te sturen maar de beloofde wifi weigert.

Gehaast wordt ons de kaart gebracht. "Uitgebreid maar niet zo spannend als Bruno Mars”, fluister ik, de andere gasten zitten erg dichtbij. Jacques neemt een duik in zijn bord penne. "Prima penne maar jammer dat de tere asperges helemaal weggedrukt worden door forse kaassmaak.” Mijn indrukwekkend broodje Aon ’t Bat is rijk belegd met gehakt, gebakken ui, kaas, spek en huisgemaakte sambal. "Broodje is fraai als een zeiljacht, sambal blaast het jacht de oceaan over.” Snel wordt de rekening gebracht door de bediening. "Die kan best wat nog leren van de charmante Pinkpop-topper.”

+ Royale porties, snelle bediening en weergaloos uitzicht op Maas en pontje
- Grote porties missen raffinement, bediening nogal vlak, tafels dicht opeen