Zwerffietsen zijn Maastrichtse ondernemers doorn in het oog

© De Limburger/Johannes Timmermans

Miljoenen geïnvesteerd in de bouw van een ondergrondse fietsenkelder en nóg stallen mensen hun ijzeren ros gewoon op straat. In de Maastrichtse wijk Wyck zijn ze het beu.

Pascale Thewissen

Ondernemers daar willen een einde aan de vele zwerffietsen op straat en vragen de gemeente in een petitie om te handhaven. Volgens hen laten (veel) fietsers zich niets gelegen liggen aan de bereikbaarheid, toegankelijkheid, veiligheid en het aanzicht van de openbare ruimte. Ze parkeren hun fiets waar het hun het beste uitkomt. Tegen een boom, lantaarnpaal, vuilnisbak of de railing langs de Maas.

FietsenkelderMet de komst van de fietsenkelder, die op 1 januari van dit jaar openging, is weinig veranderd. Integendeel, schrijft één van de ondertekenaars. "Het wild parkeren van fietsen in de straat en op pleinen neemt alleen maar toe." Een andere ondernemer klaagt over schade aan de bedrijfswagens omdat auto’s amper nog kunnen inparkeren of uitrijden als gevolg van de vele fietsen die tegen de bomen, tussen de parkeervakken, staan.

Ziet er niet uitLos van de praktische overlast , ziet het er ook gewoon niet uit, aldus Harrie Beaumont, eigenaar van hotel Beaumont en The Dutch. "Maatregelen om een gedragsverandering te bewerkstelligen zijn wenselijk, maar niet afdoende", schrijft het overkoepelend platform Ondernemend Wyck in de petitie. "Het nog altijd grote aantal foutgeparkeerde fietsen op en rond het ­Stationsplein evenals de vele wees- en wrakfietsen elders in Wyck zal zonder aanvullende handhaving niet verminderen."

KapitalenDe overlast beperkt zich niet tot het Stationsplein en de Stationsstraat. Ook op het nabijgelegen Cörversplein staan de fietsen gestapeld tegen de kademuur. "Kapitalen uitgegeven aan de herinrichting van het plein, maar de fietsen weren die het straatbeeld vervuilen, is er niet bij", luidt één van de klachten. In totaal hebben 86 ondernemers hun handtekening gezet.

Onwenselijke situatiesDe gemeente laat in een reactie weten de zorgen van de ondernemers te delen en spreekt over een ‘onwenselijke situatie’. Met de gemeenteraad is echter afgesproken dat er niet gehandhaafd wordt tegen verkeerd gestalde fietsen. De komende weken wordt de situatie in kaart gebracht. Op basis daarvan wordt het probleem opnieuw in de gemeenteraad besproken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee