De Limburgse kerkhoven raken leeg

© iStock

Leegstand op Limburgse kerkhoven. Overal worden meer graven geruimd dan erbij komen. Komt volgens het bisdom Roermond doordat de helft van de mensen kiest voor crematie.

Angela Janssens

Kaalslag op Limburgse kerkhoven. Het komt bijna overal voor of het zit eraan te komen, melden beheerders van begraafplaatsen. Zo telt het kerkhof van Grubbenvorst nu al zo’n 120 lege graven. Reden voor de leegstand is, zegt een woordvoerder van het bisdom Roermond, dat de helft van de mensen anno 2018 voor crematie kiest. "We hebben het niet onderzocht, maar we horen dat er in de hele provincie Limburg sprake is van leegstand op begraafplaatsen. En dat, terwijl de babyboomgeneratie nu juist op leeftijd komt. Na deze babyboomers volgen generaties met minder mensen. Het wordt dus alleen maar erger.”

Gemeenten en parochiebesturen die gaan over het beheer van de begraafplaatsen noemen naast bevolkingskrimp en de keuze voor crematie ook de concurrentie van natuurbegraafplaatsen als oorzaak van de leegstand.

Grafrechten

Bovendien kiezen veel families er niet meer voor om de grafrechten na de gebruikelijke termijn van twintig jaar te verlengen. In alle gevallen wordt een graf waarvoor niemand meer wil betalen ook daadwerkelijk geruimd. Waar zo’n vrijgekomen graf vroeger snel weer bezet was, blijft de plek nu leeg.

Wat rest is een kale zandvlakte, merkt ook Jos Vissers, lid van de kerkhofcommissie van het Rooms Katholieke Kerk Cluster Horst. "Links en rechts zie je lege plekken ontstaan. Daar zijn we ons van bewust en het is niet wenselijk. Maar we hebben er nog geen oplossing voor kunnen bedenken.”

De gemeente Venlo, beheerder van vijf begraafplaatsen, meldt: "Werden er zo’n vijftien jaar geleden nog 600 mensen per jaar op onze kerkhoven begraven, in 2018 zijn dat er nog maar 200. Dat aantal is in de afgelopen jaren geleidelijk gedaald. Het verklaart mede al die lege plekken. Met name in Blerick is dat al goed zichtbaar.” Inmiddels is Venlo drukdoende om nieuw beleid te ontwikkelen voor de begraafplaatsen. Maar dat zit nog in een te pril stadium om er iets over te zeggen.

Frans Bruijnen die in parochiecluster Sint Vincentius (Beringe, Egchel, Grashoek, Koningslust, Meijel en Panningen) voor kerkhofzaken zorgt, vertelt dat op de begraafplaats in Helden ook al zeker 75 plekken leeg zijn gebleven na ruiming. "We proberen daar al lang een oplossing voor te vinden. Maar zelfs na talloze vergaderingen, hebben ook wij nog geen nieuw beleid kunnen ontwikkelen.”

Leegstand

Monique van den Hoogen, beheerder van de gemeentelijke begraafplaats Boschhuizen in Venray heeft nog geen last van leegstand. Maar ze weet nu al dat ook deze Venrayse begraafplaats met 4.000 plekken er in de toekomst mee te maken krijgt. "Er worden elk jaar meer graven geruimd dan erbij komen. Uiteindelijk ga je dan toch lege plekken krijgen. Maar wat Venray betreft, zijn we dan alweer járen verder.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee