Berispte tandarts uit Venlo: broer levert me streek

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© iStock

Tandarts Rob Op de Laak uit Venlo is door het Centraal Tuchtcollege berispt. Hij erkent fouten te hebben gemaakt, maar stelt dat hem een streek wordt geleverd door zijn broer.

Peter Heesen

Het tuchtcollege legde de maatregel op vanwege een ‘onjuiste behandeling/verkeerde diagnose’. Het Regionaal Tuchtcollege was eerder tot hetzelfde oordeel gekomen.

SchadevergoedingRob Op de Laak was werkzaam bij Kies Mondzorg, waarvan zijn broer Harrie directeur is. Rob was tandarts, maar verrichtte tevens orthodontische werkzaamheden. Hij had van 2007 tot en met 2010 een patiënte in behandeling, die zich in 2013 bij de praktijk beklaagde over de verleende, orthodontische hulp en in 2015 een schadevergoeding eiste van ruim tienduizend euro.

RotmanierRob Op de Laak beweert dat hij de klacht naar tevredenheid van de patiënte heeft afgehandeld, samen met de orthodontist die destijds toezicht op zijn werk hield. De klacht werd echter door Kies Mondzorg doorgeleid naar het Regionaal Tuchtcollege, een jaar nadat Rob het bedrijf 'op een rotmanier' had verlaten. "Ik had bij Kies Mondzorg een goedlopende praktijk met veel patiënten. Maar ik moest meer mensen behandelen voor minder geld. Mijn boers enige drijfveer is geld."

Rob begon vervolgens een eigen praktijk in Venlo. Hij werd verrast door de melding bij het Tuchtcollege en stelt dat ook de ex-patiënte daar geen weet van had.

Buiten het geschilHarrie Op de Laak reageert via zijn advocaat Theo Linssen. Die benadrukt dat Harrie Op de Laak buiten het geschil staat. De patiënte heeft een klacht bij Kies Mondzorg ingediend. De klacht is doorgeleid naar de klachtenfunctionaris binnen het bedrijf, die heeft geadviseerd het voorval te melden bij het Regionaal Tuchtcollege. Linssen: "Vervolgens heeft de procedure haar loop gehad. Twee tuchtcolleges hebben zich erover gebogen en zijn tot hetzelfde oordeel gekomen."

FoutenZij stelden dat Rob Op de Laak op meer vlakken in gebreke was gebleven. Zo heeft hij geen behoorlijk behandelplan opgesteld en heeft hij de kosten niet doorgesproken met de patiënte. Hij heeft niet nagevraagd of de patiënte begreep wat hij van plan was en hij heeft geen alternatieven besproken voor de ingewikkelde en langdurige behandeling die hij voor ogen had. Op de Laak erkent fouten te hebben gemaakt, maar vindt een berisping te zwaar.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee