‘t Veerhuis in Wessem: schuimende bieren, trendy oorlammen

Print
Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Naam: Grand Café-Restaurant ‘t Veerhuis
Waar: Polstraat 1, Wessem

Waar water en land op elkaar stuiten, schuimt het. Golven slaan briesend tegen de kades. Winden kloppen het water op als barista’s de melk voor cappuccino’s. En altijd steekt er wel een zeeman van wal met een sterk verhaal.

De muren van ’t Veerhuis in Wessem kunnen ervan meepraten. Hebben ze ook gedaan. Vandaar dat we veel weten van dit veerhuis, dat een stormachtig verleden achter de rug heeft. Zoals een veerman, tevens cafébaas, die in een storm verdronk in de Maas, samen met zijn trouwe knecht. Een weduwe, die erna met haar vijf kinderen het hoofd amper boven water kon houden. En de aanleg van een betonnen brug over de Maas in 1963, die een klap betekende voor de kapitein van veerpontje en café. Maar wie niet weet mee te bewegen, gaat kopje-onder. De opeenvolgende uitbaters wisten goed te laveren tussen al die wisselende golfslagen.

Bram Smeets, de huidige kapitein van het Veerhuis, zet het werk voort van Wilma en Petra Verbaandert, die het café tot een geliefde trekpleister maakten voor passanten en inwoners. Parallel aan de Maas is een ruim terras gebouwd, waar je als op het dek van een cruiseschip kunt genieten van het levendige water panorama, vanuit banken, hoge en lage stoelen van stoer steigerhout. Velen meren er hun fiets, brommer of wagen aan voor een glas en hapje op het terras met eetcafé of een maaltijd in het restaurant.

"Veel keuze aan bieren, zowel tap als fles. Ook mooi die oorlammen, die nu cocktails heten. Maar jammer genoeg geen ambachtelijke streek dorstlessers en ook weinig gerechten van het lekkere Limburgse vasteland", zeg ik tegen mijn terras matrozen. Die kijken met plezier naar het aanmeren van een huursloep. Levendig ontmoetingspunt van landrotten en varensgezellen. De jonge bediening heeft het er maar druk mee en lijkt meer oog te hebben voor het snel via de iPhone ingeven van bestellingen dan voor een gastvrij babbeltje met gasten. "Ach", sust Jacques, "kapitein van een groot schip ben je ook niet meteen. Het Veerhuis ligt vast op koers voor een succesrijke vaart."

+ Veel variatie in bieren en hapjes, water- panorama, verhuur sloepen
- Gehaaste bediening, menu en bierkaart breed, maar weinig smaak van streek