Cipier sloeg alarm over schutter Luik

Benjamin Herman

Benjamin Herman© HBVL

Een cipier van de gevangenis waar de schutter van Luik vastzat, heeft zaterdag in een rapport aan de directie zijn zorgen geuit over de radicalisering van Benjamin Herman, melden Belgische media. Desondanks mocht hij maandag 36 uur op verlof gaan.

ANP

Herman schoot vervolgens drie mensen dood, onder wie twee vrouwelijke agenten. Hij geldt als hoofdverdachte van een vierde moord.

Yassine D.De gevangenisbewaarder schreef volgens de Sudpresse-kranten dat Hermans gedrag was veranderd sinds hij omging met een gevaarlijke medegevangene, de geradicaliseerde Yassine D. In België bestaan veel vragen over de verlofregelingen en (het gebrek aan) bestrijding van radicalisering in de gevangenis.

Hermans naam kwam zijdelings voor in rapporten van de inlichtingendienst over radicalisering, maar volgens de regering waren er onvoldoende redenen om hem verlof te weigeren of scherp in de gaten te houden.

BekeerdDe 31-jarige Belg zou zich in 2012 hebben bekeerd tot de islam. Hij riep meerdere keren 'Allahu Akbar' voordat de politie hem doodschoot.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee