Techniek MUMC zorgt voor minder complicaties pacemaker

© iStock

Cardiologen van het ziekenhuis in Maastricht (MUMC+) hebben een nieuwe pacemakertechniek, die minder complicaties op de lange termijn met zich meebrengt.

Redactie

Bij de techniek wordt volgens het universitair ziekenhuis voorafgaand aan het plaatsen van de pacemaker nauwkeurig het natuurlijke geleidingssysteem van het hart opgespoord met behulp van een speciale katheter.

Daarna wordt de pacemakerdraad exact op die plek geplaatst. Zo wordt de stimulatie van het hart beter gecoördineerd dan nu met de huidige techniek, waarbij de draad ergens in de rechterhartkamer wordt geplaatst. 'Op den duur kan dat een negatieve invloed hebben op de pompfunctie. De plek waar de draad ligt, blijkt dan ook wel degelijk van belang te zijn', zegt het MUMC+.

Cardiologen Kevin Vernooy en Justin Luermans van het Maastrichtse ziekenhuis hebben de nieuwe techniek onlangs voor het eerst succesvol toegepast bij twee patiënten. Vernooy: "Een waardevolle innovatie voor onze cardiovasculaire zorg die we graag in samenwerking met onze omliggende ziekenhuizen verder in de praktijk willen brengen."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee