Beachclub Koers Zuid in Roermond: Surfen op baklucht van hawaïburgers

Print
Limburg is rijk aan terrassen. Aan de Maas, bij beken, in bossen, in steden en in dorpen op het platteland, overal lokken blije parasols je om halt te houden voor een koele of warme verrassing. Maar er kan er maar één Het Beste Terras van Limburg worden. Jullie, de lezers, meldden massaal jullie favoriete terras aan. Na een eerste stemronde gaan er twintig naar de finale. De komende dagen stellen we ze aan jullie voor.

Naam: Beachclub Koers Zuid
Waar: De Weerd 25, Roermond

Donkernack, Hornergriend en Douvesbeemd. Namen, die je oren een stuk minder exotisch strelen dan Honolua Bay, Waikiki Beach of andere Hawaïaanse hotspots voor surfers en beach bunnies. Maar ach, zand is zand en het water is ook in de Maasplassen bij Roermond blauw. En als je van opwaaiende hoelahoep-rokjes wilt genieten, hoef je echt niet een verre vliegreis naar Hawaï te ondernemen. Wind genoeg in Midden-Limburg. Wind is voor surfers wat ijs is voor eskimo’s: fun en een must.Steeds op een plank naar de goede golf en de beste bries sturen, is vermoeiend, denkt een leek. Dat valt best mee en surfers vinden alles aloha - lief en aardig. Positivo’s op een plank. Adepten van Cruijff in een bermuda, want elke tegenwind is een meewind.

Relaxed gaat het er ook aan toe in de Beachclub Koers Zuid aan de Weerd bij Roermond. Een in elkaar getimmerde blokhut met loungebanken en chille zitjes van oud steigerhout ervoor. Parasols zijn er schaars.een melkwitte surfer is net zo vreemd als een ijshockeyer met pijpenkrullen en vlechtjes. Wel zijn er visnetten boven je hoofd maar dat is meer voor het schateilandsfeertje dan als zonwering.

De beachclub biedt een mooi en plezierig uitzicht op de Maasplassen en de balanceeracts van windsurfers en SUP’ers: Stand Up Padlers, lui, die rechtop staand peddelen. Maar de actievelingen zijn in de minderheid, de meeste mensen zitten of liggen hier, ‘aangespoeld’ op het strand van Koers Zuid. De naam komt overigens van de surfclub, die twee oudere jongeren eens zijn begonnen.

Ontspannen drinken we ons drankje. Zo boeiend als het uitzicht en de aankleding van de ‘beach-blokhut’ zijn, zo gewoontjes is de kaart, die in kleine lettertjes weinig origineels te bieden heeft. De hamburgers hebben dan wel geinige Hawaïaanse namen maar hebben weinig sprankelends. Gevoelens van aloha hebben we voor de griller, die met zwaar bezweet hoofd al die burgers moet staan bakken. Maar een plankmens is een optimist en op vette baklucht kun je prima surfen.