Zelfs over de stakingsbereidheid zijn Arriva en bonden het niet eens

Stakende buschauffeurs in Herten.

Stakende buschauffeurs in Herten.© De Limburger/John Peters

Heeft nou 90 procent van de Limburgse buschauffeurs en machinisten het werk neergelegd, of is het ‘maar’ 60 procent?

Paul Bots

Vakbonden en vervoerder Arriva zijn al maanden in een strijd over de cao verwikkeld, en blijken het nu zelfs niet eens te zijn over de stakingsbereidheid in Limburg.

WerkwilligenFNV en CNV melden dat negen van de tien medewerkers het werk heeft neergelegd. Mensen die niet meestaken zijn vooral de mensen die onder een andere cao vallen en uitzendkrachten, zo stelt Erik Habing, chauffeur en FNV-stakingsleider in Roermond.

Volgens een Arriva-woordvoerster groeit het aantal werkwilligen echter fors. Bij de eerste staking in januari ging slechts 15 procent gewoon aan het werk. Begin mei was dat 30 procent en vandaag ziet Arriva 40 procent van de medewerkers gewoon op het werk verschijnen. Het is overigens nog altijd te weinig om een dienstregeling op te zetten. Om duidelijk te zijn voor de reizigers, houdt Arriva alle bussen binnen.

OnderhoudDonderdagochtend ontstond even ophef omdat op een website waarop je alle bussen kunt volgen, te zien was dat er in Limburg toch een Arrivabus op de weg was. Volgens de woordvoerster was dat zeker geen bus met passagiers, maar ging het waarschijnlijk om een bus die voor onderhoud of voor een testrit de weg op ging.

Cao-onderhandelingenDe staking is het gevolg van vastgelopen cao-onderhandelingen. Chauffeurs willen meer loon, maar willen vooral ook een lagere werkdruk. Die druk is hoog omdat de dienstregeling te krap is opgesteld. Chauffeurs hebben daarom grote moeite om zich aan de regeling te houden, en komen regelmatig te laat op het eindpunt van hun rit waardoor ook hun volgende busrit te laat start.

Reizigers lijken goed op de hoogte te zijn van de staking. Perrons voor de Arriva-treinen zijn leeg, net als het busstation.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee