Roep om 'prikkelarme' kermis in Roermond

Print
Roep om 'prikkelarme' kermis in Roermond

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

De fractie van GroenLinks Roermond roept om een 'prikkelarme' kermis in Roermond.

Door middel van schriftelijke vragen te stellen aan het college van B&W wil GroenLinks haar doel bereiken. Het vraagt om vanaf volgend jaar in de vergunningen op te nemen dat er op een vaste dag een 'prikkelarme periode' wordt ingesteld. De kermis van Roermond is donderdag bezig aan zijn laatste dag.

Het betekent dat tijdens de afgesproken periode geen harde geluiden en felle lichteffecten aanwezig mogen zijn. Het gaat dan om een vaste dag tijdens de kermis gedurende een aantal uur. Daarnaast wordt bij de attracties rekening gehouden dat mensen met een beperking meer tijd nodig hebben om in en uit te stappen. 

Epilepsie
GroenLinks benadrukt dat zij het belangrijk vindt dat alle inwoners kunnen genieten van de kermis. Dus ook mensen die een vorm van autisme of epilepsie hebben, gevoelig zijn voor harde geluiden en/of lichteffecten of lichamelijk en/of geestelijk beperkt zijn.

Tilburg en Weert
In gemeenten als Weert en Tilburg (de grootste kermissen van het land) wordt het fenomeen al sinds enkele jaren gehouden. In Limburg hebben de kermissen van Nederweert en Brunssum een 'prikkelarme periode'.