Bestormers corporatie Woonwenz hoeven cel niet in

De Mobiele Eenheid werd opgetrommeld toen woonwagenbewoners in november 2013 het kantoor van Woonwenz bestormden.

De Mobiele Eenheid werd opgetrommeld toen woonwagenbewoners in november 2013 het kantoor van Woonwenz bestormden.© Archieffoto Lé Giesen

De personen die op 12 november 2013 het gebouw van woningcorporatie Woonwenz in Blerick bestormden, hoeven niet de gevangenis in.

Daan de Hulster

Het gerechtshof in Den Bosch legt de verantwoordelijken ten hoogste een voorwaardelijke celstraf van vier maanden op. Justitie had in hoger beroep gevraagd een aantal daders tot onvoorwaardelijke celstraffen te veroordelen. Volgens het hof is de hoger beroepszaak niet binnen een redelijke termijn behandeld en legt ze daarom lagere en geen onvoorwaardelijke straffen op.

Het gerechtshof zegt de frustraties en gevoelens van onrechtvaardigheid bij de familie te begrijpen. Het hof vindt echter dat die emoties het gebruikte geweld niet rechtvaardigen.

Lees ook: Weer celstraffen geëist in zaak bestorming Woonwenz

TaakstraffenHet gerechtshof legt zes personen een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van vier of twee maanden op. Karel J. (52) en Wouter J. (54) krijgen de hoogste voorwaardelijke gevangenisstraffen van vier maanden. Leike J. (30), Tinus N. (46), Sandra G. (51), Chris J. (50) krijgen naast de werkstaf van 240 uur een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. Jan J. (58) krijgt een taakstraf van 120 uur. Drie personen werden vrijgesproken.

'Gaskamer'Het gebouw van woningcorporatie Woonwenz werd eind 2013 bestormd nadat ’s ochtends de illegaal geplaatste caravan van Willie ‘Pila’ J. aan de Bisschop Hoensbroeckstraat werd verwijderd. De groep kwam naar eigen zeggen naar Woonwenz voor een gesprek over de situatie. De corporatie bestrijdt dat er een afspraak was gemaakt. De vlam zou in pan zijn geslagen omdat een beveiliger gesuggereerd zou hebben dat de woonwagenbewoners ‘naar de gaskamer moeten gaan’. De beveiliging ontkent dit.

Nadat het hekwerk werd geforceerd, ontstond op het terrein van Woonwenz een vechtpartij. Daarbij liep een beveiliger onder meer een gebroken neus op. Bij een agent raakte een arm uit de kom.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee