Kabinet wil roken op terras uitbannen

Afbeelding ter illustratie

Afbeelding ter illustratie© iStock

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil roken op het terras verbieden. Dat is nodig en onvermijdelijk, vindt hij.

AD

Roken in de horeca is al verboden en ook aan de rookruimtes die rokers nog een toevluchtsoord bieden komt binnen twee jaar een einde. Maar "het zou ook heel wijs zijn" terrassen rookvrij te maken, zegt Blokhuis op NPO Radio 1. "Ik denk dat we niet ontkomen" aan strengere regels. De staatssecretaris wijst erop dat in de VS al jaren rond gebouwen niet meer mag worden gerookt.

PreventieBlokhuis werkt aan afspraken met betrokken organisaties over het terugdringen van het roken. In dat 'nationale preventieakkoord' wil hij dus ook een rookverbod voor terrassen opnemen.

Daarin moet volgens Blokhuis in ieder geval staan dat tabak duurder wordt. Ook moet het aantal verkooppunten omlaag. De staatssecretaris is daarom ingenomen met het "fantastische" besluit van supermarkt Lidl om op termijn geen rookwaren meer te verkopen.

Eigen risicoBlokhuis zou graag zien dat mensen gemakkelijker een behandeling kunnen volgen of aan hulpmiddelen kunnen komen om te stoppen met roken. Hij is daarom in gesprek met de verzekeraars of die bijvoorbeeld nicotinepleisters buiten het eigen risico kunnen houden. Het is hem ook een doorn in het oog dat verzekeraars een tweede stoppoging helemaal niet vergoeden. Verzekeraars zouden daarvoor wel openstaan, "maar het pleit is nog niet beslecht".

Er komt een debat met Blokhuis in de Tweede Kamer.

'Betutteling'Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het voornemen van Blokhuis "betutteling ten top". De belangenorganisatie stelt "dat het kabinet roken op het terras gaat verbieden, terwijl er nog niet eens afspraken zijn gemaakt over het aangekondigde verbod op rookruimten".

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee