Succestrainer Zidane vertrekt bij Real Madrid

Print
Succestrainer Zidane vertrekt bij Real Madrid

Afbeelding: AFP/Franck Fife

Trainer Zinedine Zidane stapt op bij Real Madrid. De 45-jarige Fransman heeft zijn ontslag ingediend bij de Spaanse topclub, die hij in 2,5 jaar naar drie eindzeges in de Champions League leidde.

Zidane zette in januari nog zijn handtekening onder een verlengd contract tot medio 2020, maar donderdag maakte hij bekend te vertrekken. De trainer had een dag eerder voorzitter Florentino Pérez op de hoogte gesteld van zijn vertrek. "Dat kwam als een schok", aldus Pérez.

Benitez
De voormalige topvoetballer schoof in januari 2016 door naar de Madrileense hoofdmacht, nadat Rafael Benitez was ontslagen. Zidane was eerder assistent van hoofdtrainer Carlo Ancelotti en hij had zelf het tweede elftal onder zijn hoede.

Champions League
De Fransman won met Real Madrid drie keer achter elkaar de Champions League. Zidane voegde zich daarmee bij Ancelotti en Bob Paisley, die als trainer ook driemaal het belangrijkste Europese bekertoernooi wonnen. Zijn elftal pakte daarnaast twee keer de Europese Supercup, één Spaanse Supercup en was twee keer de beste op het WK voor clubs. In het seizoen 2016-2017 veroverde Real ook de Spaanse titel.

In het afgelopen seizoen moest de sterrenploeg uit Madrid genoegen nemen met de derde plaats, op gepaste afstand van FC Barcelona. De derde eindzege op rij in de Champions League maakte het hele seizoen echter goed.

Andere aanpak
Vijf dagen na de gewonnen finale tegen Liverpool (3-1) verrast Zidane met de mededeling dat hij vertrekt. "Ik weet dat het een vreemd moment is om op te stappen, maar ik moet dit doen. Voor mezelf en voor de club. De ploeg moet blijven winnen en heeft na drie jaar ander geluid en een andere aanpak nodig", verklaarde de Fransman, die in 1998 met zijn land de wereldtitel veroverde. Hij nam in 2006 afscheid als profvoetballer met een kopstoot en rode kaart in de verloren WK-finale tegen Italië.

De Fransman sluit niet uit dat hij elders verder gaat als trainer. "Dit kan ook een 'tot ziens' zijn", zei Zidane, die onder applaus van de journalisten opstapte bij de persconferentie.