Column: Rebelse Ommegang

© Laurens Bouvrie

..... Tijdens de Ommegang zaten het kerkelijke en wereldlijke establishment gebroederlijk op de tribune van het Vrijthof naast elkaar. In het midden van dat gezelschap kardinaal Eijk en burgemeester Annemarie Penn – te Strake......wat waren de gespreksonderwerpen in die twee uur dat ze naast elkaar zaten? Kwam de afgelopen ‘Machseuverdrach’ aan de orde? Vroeg Eijk aan Penn wanneer het ‘Regenboogzebrapad’ weer in ere wordt hersteld?

Laurens Bouvrie

Hoe het voelt om 60 te zijn? In ieder geval hetzelfde als 59 en 364 dagen. Waarschijnlijk voelde ik mij op maandag 28 mei 2018, de dag dat ik Sweet Sixty And Enough Been Kissed werd, een stuk jonger dan Tom Dumoulin en al die andere circa 150 nomaden van het smalle zadel die ons een onvergetelijke Giro d’Italia bezorgden. Wat moeten die mannen zich daags na drie weken Giro uitgeknepen hebben gevoeld. Chapeau voor hen allen. Ook voor Chris Froome. Ik ben niet echt een christen, maar kan mij die Engelse knook in een rennerspakje uitstekend vinden in het Heiligdomsvaart 2018 thema: ‘Doe goed en zie niet om’. Froome en Dumoulin keken vooral recht vooruit en streden om iedere meter kapot Italiaans asfalt. Kardinaal Wim Eijk – op de zondag dat de ridders van het stalen ros over en door het kuilenwegdek van Rome zonder te vallen probeerden de finish te bereiken – heeft iets minder met dat motto op. Het liefst doet hij niet anders dan zijn hoofd 180 graden draaien en tracht de gelovige medemens op te zadelen met dogma’s waar zelfs in de middeleeuwen menigeen van dacht: wat een ouderwets gedoe. Hij is meer een liefhebber van slangenkuilen. Niet om te ontwijken, maar als serpent een hoofdrol te spelen.

Ik ben een groot fan van de Heiligdomsvaart. Genieten doe ik vooral van al die vrijwilligers en leden van verenigingen en commissies die met tomeloze inzet dit oudste nog bestaande feest van Maastricht tot iets bijzonders proberen te maken. Niet minder boeiend vind ik hoe kerkelijk Maastricht behoorlijk haar best doet het katholieke geloof probeert te laten samensmelten met de moderne tijd. Mooiste voorbeeld is de samenwerking tussen de organisatie van de Heiligdomsvaart en FASHIONCLASH. Lijkt me niet echt een project dat het Nederlands kerkopperhoofd weet te waarderen. Jammer dat FASHIONCLASH niet meeliep met hun thema van dit jaar: Fashion My Religion!

Tijdens de Ommegang zaten het kerkelijke en wereldlijke establishment gebroederlijk op de tribune van het Vrijthof naast elkaar. In het midden van dat gezelschap kardinaal Eijk en burgemeester Annemarie Penn – te Strake. Toen ik na mijn eigen Ommegang op het Vrijthof arriveerde nam ik graag de tijd om het duo te aanschouwen. Daarbij vroeg ik mij vooral af: wat waren de gespreksonderwerpen in die twee uur dat ze naast elkaar zaten? Kwam de afgelopen ‘Machseuverdrach’ aan de orde? Vroeg Eijk aan Penn wanneer het ‘Regenboogzebrapad’ weer in ere wordt hersteld? Misschien zei Eijk wel dat hij het jammer vond dat hij de laatste etappe van de Giro te moeten missen. Of wilde hij weten of die avond de winkels open waren in de binnenstad. Het kan natuurlijk ook goed zijn dat – altijd veilig – over ‘lekker eten’ werd gesproken. Vrijwel zeker weet ik dat de woorden protestanten en hosties niet aan de orde zijn gekomen. Laat staan dat ze gezellig keuvelden over Paus Franciscus.

Die voor de kardinaal brisante onderwerpen stonden op geen enkele agenda van de organisatie van de Heiligdomsvaart. Zou je denken. Niets bleek minder waar. Al bij aanvang van de Ommegang maakte mijn hart dat zo houdt van ‘liefde en respect’ voor iedereen op deze aardkloot een vreugdesprongetje. Diezelfde toen nog bijna 60-jarige rikketik heeft ook wel iets van ‘uitdagen en de knuppel in het hoenderhok’ gooien. Een van de eerste groepen die vanuit Wyck richting Vrijthof trok liep met het bord: ‘Franciscus Paus van Barmhartigheid’. Een lieve katholieke tekst zoals je die zo vaak in religieuze stoeten ziet. Maar dit keer – met kardinaal Eijk aan de finish – een heerlijke schalkse rebelse mededeling. Een boodschap die mij beter smaakte dan welke hostie ook.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee