Zomerse dagen verdienen deze frisse soep Salmorejo

Print

Deze frisse salmorejo moet minstens twee uur in de koelkast. Nog beter is een nachtje. Afbeelding: Studio Philippi

Op zomerse dagen is dit een van mijn favoriete lunchsoepen.

Fluwelig van dikte, fris van smaak en in een handomdraai gemaakt. Begin echter wel op tijd, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Salmorejo - fantastische koude tomatensoep uit Cordoba
voor 4 personen
Bereiden: 20 minuten
Wachten: 2 uur

Ingrediënten
- 2 dikke sneden stevig brood
- 1,2 kilo rijpe trostomaten
- 2 tenen knoflook, gepeld
- 3 eetlepels rodewijnazijn
- 7-8 eetlepels extra vergine olijfolie + extra
- 1 ei
- 2 plakjes serranoham
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie 

Nodig
keukenmachine of staafmixer

Bereiding:
Snijd de korsten van het brood. Scheur het kruim in stukken en week het in een schaaltje koud water. Breng intussen een pan water aan de kook. Kruis de tomaten aan de steelaanzet in en dompel ze, een voor een, geprikt aan een vork, zo'n 10 tellen in het kokende water. Trek de vellen van de tomaten. Snijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadlijsten.

Pureer de tomaten met de knoflook en het brood in de keukenmachine of met de staafmixer. Breng de soep op smaak met de wijnazijn, de olijfolie en zout en peper. Zet de soep zeker 2 uur in de koelkast, liever nog een hele dag of nacht.

Kook het ei in 6 minuten net hard. Laat het ei schrikken onder koud stromend water. Pel het ei en hak grof. Scheur de ham in reepjes. Verdun de soep eventueel met wat extra olijfolie en/of water en proef of er nog extra zout en peper bij moet. Schenk de salmorejo in 4 kleine glaasjes of mokjes en garneer met het ei, de ham, de peterselie en een extra straaltje olijfolie.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur. Daarnaast schrijft ze recepten voor veel tijdschriften.
Ze heeft een maandelijkse rubriek in foodmagazine Delicious.
Samen met haar man, foodfotograaf en grafisch vormgever, Serge Philippi, maakte Janneke meerdere kookboeken die ook in het buitenland worden uitgegeven.

www.studiophilippi.nl
facebook.com/jannekephilippinl
instagram: jannekephilippi

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen