Nieuwe zoekactie naar auto sinds 1974 vermiste vrienden

Hans Martens en Piet Hölskens

Hans Martens en Piet Hölskens© ED/Tros Vermist

De zoektocht naar de sinds 1974 vermiste vrienden Piet Hölskens en Hans Martens uit Asten is donderdag vervolgd.

ED/Ties Cleven

Bij eerdere zoektochten op het water van zandwinningsplas De Brink in Liessel, met sonarapparatuur, trof de politie niets aan. Donderdag gebruikt de politie een zogenaamde magnetometer. Er wordt met name gezocht naar een auto, die mogelijk nog onder de bodem ligt.

IJzerEen magnetometer is een sensor die de aanwezigheid van ijzerhoudende objecten kan detecteren. Een specialist van de politie: "Door deze afwijkingen te analyseren kunnen zowel ijzerhoudende objecten die op de waterbodem liggen als objecten die in de waterbodem liggen, worden opgespoord. Een object als een auto kan zelfs op een diepte van dertig meter worden gedetecteerd."

Lees ook: Na 44 jaar nieuwe zoektocht naar vermiste vrienden uit Asten

De resultaten van de scan laten enige tijd op zich wachten. Dat gaat zeker nog weken duren. Eerst vindt een uitgebreide analyse plaats om te kijken of er mogelijk een auto onder het zand ligt.

MeldingenMartens en Hölskens verdwenen vier decennia geleden na een avond stappen in Deurne. Sindsdien is er nooit meer iets van hen vernomen. In 2012 en eind 2017 kwamen er concrete meldingen binnen over de vrienden.

Diverse scenario's over wat er met hen is gebeurd, passeerden de revue. De meest recente: ze zijn gedumpt in De Brink. Op maandag 12 maart werd er de hele dag met sonarapparatuur in het water gespeurd. Nabestaanden keken die dag vanaf de waterkant toe. Er werd niets gevonden, maar later die week kwamen er vijf nieuwe tips binnen.

DaderJudith Houben van het Limburgse recherchebureau Centaur sprak vervolgens met de vermoedelijke dader, maar daarover wil ze niet veel kwijt. De politie sprak ook met een 'man die mogelijk meer zou weten'. "Dat gesprek heeft niets opgeleverd", concludeerde de politiewoordvoerder destijds.

De families van Piet en Hans zijn blij met de nieuwe actie: "Wij vinden het heel fijn dat er verder wordt gezocht en blijven hoop houden dat er zelfs na vierenveertig jaar een einde komt aan alle onzekerheid over het lot van Piet en Hans.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee