Ammoniak vrijgekomen op Chemelot, ademhalingsproblemen bij medewerkers

Print
Ammoniak vrijgekomen op Chemelot, ademhalingsproblemen bij medewerkers

Met waterschermen voorkwam de brandweer dat de gevaarlijke stof zich verder verspreidde. Afbeelding: Rob Oostwegel

Sittard - Tien medewerkers van de HSO-fabriek op Chemelot hebben ademhalingsproblemen opgelopen nadat uit een schoorsteen van de ernaast gelegen melaminefabriek ammoniak vrij is gekomen. Eén medewerker moest naar het ziekenhuis, maar is daar inmiddels ontslagen.

De brandweer heeft de ammoniakoverlast beperkt door waterschermen op te spuiten. Rond twintig over vijf donderdagmiddag is het sein veilig gegeven.

Storing
Het incident gebeurde rond half vier op de Kerenshofweg in Geleen op het noordelijk deel van het industrieterrein. In de melaminefabriek is een korte storing in het productieproces opgetreden waardoor er in korte tijd een grote hoeveelheid ammoniak in de schoorsteen terechtkwam. Omdat het windstil was, kwam de ammoniak op het terrein van aanpalende HSO-fabriek terecht. Daar hebben medewerkers het spul ingeademd.

Chemelot kent meerdere veilige ruimtes. Zodra bij onraad een sirene gaat, verlaten mensen hun werkplek en gaan naar een naburige veilige ruimte. De honderden mensen die donderdag in zo'n veilige ruimte zaten, kregen het door het hete weer te warm. De brandweer rukte uit om hen weg te brengen naar een deel van het industrieterrein waar geen gevaar dreigde.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →