Trump stelt importheffingen in op staal en aluminium uit EU

Print
Trump stelt importheffingen in op staal en aluminium uit EU

Afbeelding: AD/ANP XTRA

De Verenigde Staten stellen toch per vrijdag importheffingen in op staal en aluminium uit de EU, Canada en Mexico.

De twee blokken kwamen de laatste tijd niet dichter tot elkaar en Cecilia Malmström, de Europese Commissaris voor handel, kreeg steeds meer signalen uit Amerika dat de Europese uitzonderingspositie per 1 juni niet opnieuw wordt verlengd.

In maart voerden de VS invoertarieven van 25 procent op buitenlands staal en 10 procent op aluminium in vanwege 'de nationale veiligheid'. Buurlanden Canada en Mexico werden direct uitgezonderd van de maatregel, en na wekenlang intensief overleg ook de EU. De uitzondering voor de EU en de andere bondgenoten zou op dinsdag 1 mei aflopen.

Teleurgesteld 
Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, noemt vandaag een 'slechte dag voor de wereldhandel'. Juncker vindt de heffingen 'totaal onacceptabel'. "Ik ben bezorgd over dit besluit. Wij denken dat deze unilateraal opgelegde tariefsverhogingen ongerechtvaardigd zijn en strijdig met de WTO-regels. Dit is puur en onvervalst protectionisme."

Hij kondigde aan in de komende uren met tegenmaatregelen te komen. Cecilia Malmström reageerde onmiddellijk met de mededeling dat de Europese Unie de zaak aanhangig zal maken bij de Wereldhandelsorganisatie. "Wij gaan nu vergeldingsmaatregelen nemen en zullen alle noodzakelijke stappen zetten om onze Europese markt te beschermen."

De EU kondigde eerder al aan terug te slaan als de heffingen ingaan. Voor staal en aluminium gaat het dezelfde tarieven rekenen als de VS. Daarnaast komen er nieuwe tarieven op typisch Amerikaanse producten als jeans, Harley Davidson-motoren en pindakaas.

Ook Mexico kondigde tegenmaatregelen aan. Dat land komt met heffingen op staal, varkensvlees en sommige voedingswaren.

Slachtoffers
De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross is niet bang voor tegenmaatregelen. Hij denkt dat ze weinig invloed zullen hebben op de Amerikaanse economie.

Nederland dreigt wel één van de grootste slachtoffers te worden, omdat het na Duitsland de tweede staalexporteur op Amerika is. Tata IJmuiden is goed voor zo’n 10 procent van de exportwaarde van 6,4 miljard euro.

D66-Europarlementariër Marietje Schaake noemde de maatregelen tegen Europa roekeloos en schadelijk voor wereldwijde handelsafspraken. "Trump hield Europa weken aan het lijntje om handelsconcessies af te dwingen en kiest vervolgens voor escalatie in plaats van dialoog. Bij dat besluit is niemand gebaat. De Transatlantische relatie loopt een flinke deuk op en ook bedrijven en consumenten worden in grote onzekerheid gestort."

Agnes Jongerius, Europarlementariër namens de PvdA, verwijt president Trump een pokerspel te spelen waarbij iedereen verliest. "De handelsbarrières tegen de import van staal en aluminium gaan voor een kettingreactie zorgen, waardoor nog veel meer sectoren aan beide kanten van de oceaan geraakt worden. Het zijn vooral werknemers die hier het slachtoffer van worden."

Risico 
Instellingen als het Internationaal Monetair Fonds en de Oeso hebben onlangs nog gewaarschuwd dat een golf van protectionistische maatregelen het grootste risico is voor de wereldwijde economische groei.