VieCuri peilt behoefte aan tuin en kijkt naar knuffelplek met huisdier

Print
VieCuri peilt behoefte aan tuin en kijkt naar knuffelplek met huisdier

Afbeelding: De Limburger

Venlo - VieCuri Medisch Centrum in Venlo onderzoekt de behoefte aan een tuin buiten de muren van het ziekenhuis. Een plek waar patiënten, familie, maar ook medewerkers even kunnen ontspannen en op andere gedachten kunnen komen.

Afgelopen week is via sociale media een enquête gestart en wordt ook intern aan medewerkers de behoefte aan en wensen voor een dergelijke tuin gepeild.

Huisdieren
Het idee voor een tuin is afkomstig van de Stichting Loeka. Die werd opgericht voor Loeka Roebbers uit Venlo en zijn familie. Loeka verloor in maart 2014 op achtjarige leeftijd een langdurige strijd tegen botkanker. Tijdens zijn vele verblijven in het ziekenhuis gaf hij vaker aan graag even naar buiten te willen. Hij miste ook zijn hondje. Vandaar dat nu niet alleen gekeken wordt naar de behoefte aan een tuin, maar ook  naar een plek waar (jonge) patiënten die langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven hun huisdier even kunnen knuffelen.

‘Huisdieren ontmoeten’ heet het project waarvoor ophalen en weer naar huis brengen van honden, katten en konijnen nog bekeken moet worden. Ook de hygiënische aspecten ervan moeten nog nader worden onderzocht. Het Radboudumc Amalia ziekenhuis in Nijmegen kent al langer een dergelijke ontmoetingsruimte buiten.  Volgens woordvoerder Ruud Stikkelbroeck van VieAmie waren op één dag al 320 reacties binnen op de tuin enquête. 

Kosten
VieAmi, vrienden van VieCuri, maakt zich sinds 2013 sterk voor extra’s voor patiënten van het ziekenhuis. Dit doet zij samen met sponsors, donateurs. In de enquête wordt onder meer gevraagd of er behoefte is aan speeltoestellen voor kinderen, een vijver, zitbankjes of een overkapping. Ook wordt gepeild of VieCuri moet investeren in een tuin die uiteraard gaat zorgen voor onderhoudskosten.

Er is al gekeken naar vergelijkbare tuinen in het land bij ziekenhuizen. De conclusies van de onderzoeken  worden  na de zomer voorgelegd aan de Raad van Bestuur. Mocht die het plan omhelzen, dan wordt gezocht naar sponsors.