VieCuri peilt behoefte aan tuin en kijkt naar knuffelplek met huisdier

© De Limburger

VieCuri Medisch Centrum in Venlo onderzoekt de behoefte aan een tuin buiten de muren van het ziekenhuis. Een plek waar patiënten, familie, maar ook medewerkers even kunnen ontspannen en op andere gedachten kunnen komen.

John Verstraelen

Afgelopen week is via sociale media een enquête gestart en wordt ook intern aan medewerkers de behoefte aan en wensen voor een dergelijke tuin gepeild.

HuisdierenHet idee voor een tuin is afkomstig van de Stichting Loeka. Die werd opgericht voor Loeka Roebbers uit Venlo en zijn familie. Loeka verloor in maart 2014 op achtjarige leeftijd een langdurige strijd tegen botkanker. Tijdens zijn vele verblijven in het ziekenhuis gaf hij vaker aan graag even naar buiten te willen. Hij miste ook zijn hondje. Vandaar dat nu niet alleen gekeken wordt naar de behoefte aan een tuin, maar ook naar een plek waar (jonge) patiënten die langere tijd in het ziekenhuis moeten verblijven hun huisdier even kunnen knuffelen.

‘Huisdieren ontmoeten’ heet het project waarvoor ophalen en weer naar huis brengen van honden, katten en konijnen nog bekeken moet worden. Ook de hygiënische aspecten ervan moeten nog nader worden onderzocht. Het Radboudumc Amalia ziekenhuis in Nijmegen kent al langer een dergelijke ontmoetingsruimte buiten. Volgens woordvoerder Ruud Stikkelbroeck van VieAmie waren op één dag al 320 reacties binnen op de tuin enquête.

KostenVieAmi, vrienden van VieCuri, maakt zich sinds 2013 sterk voor extra’s voor patiënten van het ziekenhuis. Dit doet zij samen met sponsors, donateurs. In de enquête wordt onder meer gevraagd of er behoefte is aan speeltoestellen voor kinderen, een vijver, zitbankjes of een overkapping. Ook wordt gepeild of VieCuri moet investeren in een tuin die uiteraard gaat zorgen voor onderhoudskosten.

Er is al gekeken naar vergelijkbare tuinen in het land bij ziekenhuizen. De conclusies van de onderzoeken worden na de zomer voorgelegd aan de Raad van Bestuur. Mocht die het plan omhelzen, dan wordt gezocht naar sponsors.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee