Maastrichts grootste winkelcentrum flink onder handen genomen

Print
Maastrichts grootste winkelcentrum flink onder handen genomen

Afbeelding: De Limburger/Loraine Bodewes

maastricht - Groter, maar vooral veel aantrekkelijker. Winkelcentrum Brusselsepoort in Maastricht gaat grondig op de schop.

Het gedateerde winkelcentrum Brusselsepoort in Maastricht ondergaat na jaren van planvorming een metamorfose. Het wordt niet alleen aanzienlijk groter, maar moet ook een verfrissende uitstraling krijgen, zegt conceptontwikkelaar Richard Reulink namens eigenaar HB Capital. In 2021 moeten de plannen zijn gerealiseerd.

Uitgebreid
Het 19.000 vierkante meter tellende complex in het westelijke deel van de stad, gebouwd in 1968, wordt met 7000 vierkante meter uitgebreid, en het aantal winkels stijgt van vijftig naar zeventig.

Parkeergarage
Van de vier los van elkaar gelegen parkeerplaatsen (in totaal goed voor 550 plekken en gehuurd door Q-Park) verdwijnen er twee, om plaats te maken voor een ondergrondse parkeergarage met twee in- en uitritten. De parkeercapaciteit wordt daarmee in totaal vergroot tot 800 plekken. Betaald parkeren à 1,40 euro per uur blijft gehandhaafd.

Tientallen miljoenen
Over de totale kosten van de facelift kan Reulink nog niet exact iets zeggen, maar het gaat in elk geval om een investering van tientallen miljoenen door vastgoedbedrijf HB Capital, dat sinds twee jaar eigenaar is van winkelcentrum Brusselsepoort. De plannen, waarbij ook winkelverschuiving plaatsvindt, worden vanaf komend jaar uitgevoerd in samenwerking met projectontwikkelaar 3W. Dat gebeurt gefaseerd, benadrukt Reulink. "Als er aan de ene kant door verbouwing overlast ontstaat, moet dat aan de andere kant dus juist niet het geval zijn."

Verdiepingen
De opwaardering van het winkelcentrum wordt opgehangen aan vier kapstokken: verschijningsvorm, structuur, assortiment en doelgroep. De vloeren, puien, plafonds, entrees en de twee resterende open parkeerplaatsen worden vernieuwd. Daarnaast verdwijnt het huidige verdiepingenstelsel. Waar mensen nu nog op de begane grond kunnen winkelen en een verdieping lager, is dat straks enkel nog op de begane grond. Een voorbehoud daargelaten, want uitbouw in de hoogte (op het dak van het huidige Kwantum-filiaal) behoort nog eventueel tot de mogelijkheden.

Diversiteit
Het bestemmingsplan biedt Brusselsepoort namelijk de mogelijkheid om met 10.000 vierkante meter uit te breiden. Dat daar nu in eerste instantie niet voor is gekozen, heeft volgens voorzitter Astrid van den Wijngaard van de ondernemersvereniging te maken met het feit dat 'zo groot mogelijk niet altijd beter is'. Reulink beaamt dat. "Het gaat om de juiste diversiteit aan winkels. En om uitstraling natuurlijk. Dit moet een plek worden waar Maastrichtenaren, jong en oud, graag komen. En daarnaast gokken we op een toename van het aantal Belgen."