‘Last-minute’ bod mislukt, Nunhems definitief in handen van BASF

Print
‘Last-minute’ bod mislukt, Nunhems definitief in handen van BASF

Afbeelding: De Limburger

Nunhems komt definitief in handen van BASF. Het Duitse zaadveredelingsbedrijf KWS Saat heeft te elfder ure tevergeefs een bod uitgebracht op de groentezaadveredelaar in Midden-Limburg. De druiven voor KWS Saat zijn zuur.

Moederbedrijf Bayer van Nunhems heeft van de EU definitieve toestemming gekregen om zijn Limburgse dochter te verkopen aan de Duitse chemiereus BASF.

Bayer moet Nunhems afstoten, omdat de Duitse multinational anders geen toestemming van de kartelautoriteiten zou krijgen voor zijn mega-overname van de Amerikaanse chemie- en zadengigant Monsanto, een transactie van 53 miljard euro. De EU had in maart groen licht gegeven voor deze overname, met de eis aan Bayer om een aantal van zijn dochterbedrijven van de hand te doen. De combinatie Bayer-Monsanto zou anders te groot en te machtig worden. In april sloot Bayer een akkoord met BASF voor de verkoop van een pakket bedrijven, waaronder Nunhems. Met de transactie is 1,7 miljard euro gemoeid. Met deze deal sloeg Bayer echter een bod in de wind dat KWS Saat al in januari op Nunhems had gedaan.

Uiterste poging
In een uiterste poging om Nunhems alsnog in te lijven, vernieuwde de Noord-Duitse zaadveredelaar afgelopen dinsdag zijn bod van januari. Overigens zonder meer geld te bieden.

KWS Saat stelt bij monde van een woordvoerder dat het bod voor Bayer en zijn aandeelhouders zeer aantrekkelijk was. Met zijn manoeuvre hoopte de directie dat de kartelwaakhond van de EU uiteindelijk KWS Saat een geschiktere koper zou vinden dan BASF. De EU-commissie meldde nadien dat het chemieconcern toch aan alle voorwaarden voldoet. Het mag daarmee alle onderdelen in de deal meenemen, ook Nunhems.

Voor verliezer KWS Saat, een bedrijf met ruim een miljard euro omzet, zijn de druiven zuur. Het bedrijf richt zich op landbouwgewassen als bieten en graan en beschouwt Nunhems dat zich toelegt op zaad voor groentegewassen als sla en tomaat als een ideale partner. "Het past heel goed in onze bedrijfscultuur" aldus een woordvoerder.

Risico
Hij stelt dat Nunhems een groot deel van "van onze energie en bronnen voor verdere ontwikkeling had kunnen gebruiken. BASF moet bewijzen dat het zonder expertise een goede zaadveredelaar zal worden. Daar zit toch een zeker risico in." Verder is volgens hem "onze belangstelling voor Nunhems onverminderd groot."