Bedrijventerrein Avantis raakt snel vol

Print
Bedrijventerrein Avantis raakt snel vol

Afbeelding: De Limburger

De vraag naar grote lappen grond op Avantis in Heerlen is groot. Zo groot dat nu al soms nee moet worden verkocht. Er is dringend behoefte aan een nieuwe, nog te ontwikkelen grote bedrijvenlocatie aan de Parkstad Buitenring.

In zestien maanden is zestien hectare verkocht. Over elf hectare wordt onderhandeld. En dan wordt de spoeling dun op het grensoverschrijdende bedrijventerrein Avantis (70 ha). Aan Nederlandse zijde zijn nog twee lapjes van in totaal vier hectare te koop. Aan Duitse kant ligt nog circa tien hectare vacant. En dan is Avantis uitverkocht. Althans qua grond. Het zal dan nog wel enkele jaren duren voordat de percelen ook bebouwd zijn.

Donderdag is de officiële aftrap verricht voor een nieuw distributiecentrum van het Belgische Heylen (28.000 m2 op vier hectare). Het gebouw wordt vanaf begin 2019 voor minstens tien jaar gehuurd door verwarmingsradiatorenfabrikant Stelrad uit Nuth en Herenthals.

Groei
Avantis zegt dat vooral grote percelen van vijf tot tien hectare momenteel zeer gewild zijn. "Bedrijven willen kunnen voorsorteren op toekomstige groei”, zegt Heerlens wethouder Martin de Beer. De schaarste aan dit soort grote oppervlakten in Limburg noopt de provincie tot een zoektocht naar een nieuw te ontwikkelen bedrijvenlocatie aan de Parkstad Buitenring. Meer specifiek rond Kerkrade en Brunssum. "Willen we in de toekomst grote bedrijven kunnen huisvesten, dan moeten we snel acteren. De studie/oriëntatie naar een nieuwe plek is in volle gang”, aldus gedeputeerde Joost van den Akker.