Zeven wethouders in Sittard-Geleen

© iStock

Als het aan de nieuwe coalitiepartijen ligt, die donderdagmiddag een akkoord op hoofdlijnen hebben bereikt, komen er zeven (deels deeltijd-)wethouders in Sittard-Geleen. Totaal gaat het daarbij om 5,5 fulltime-equivalent (fte), evenveel als in het oude college van B en W.

Erwin Schmidt

Pieter Meekels (GOB), Leon Geilen (GOB ) en Kim Schmitz (GroenLinks) zijn kandidaat voor een fulltime wethouderspost. Meekels krijgt stedelijke ontwikkeling, economie en middelen in portefeuille. Geilen richt zich op gezondheid, leefomgeving, inwonerparticipatie en communicatie. Schmitz krijgt duurzaamheid, armoedebestrijding en omgevingsbeleid toebedeeld.

ParttimeJos Bessems (DNA) en Felix van Ballegooij (SP) worden voorgedragen om voor 0,75 fte wethouder te worden. Bessems richt zich dan op binnenstedelijke ontwikkeling en sport. Van Ballegooij, de Roermondenaar die vijf jaar statenlid was voor de SP, wil zich in Sittard-Geleen richten op sociale zaken en leefbaar wonen.

Tenslotte komen er nog twee parttime wethouders, die ieder een halve fte invullen: Berry van Rijswijk (GOB) en Eefje Joosten (VVD). Van Rijswijk neemt jeugd, onderwijs en evenementen in portefeuille. De uit Grevenbicht afkomstige Joosten, die pas een jaar geleden actief werd voor de VVD, gaat zich op dienstverlening en mobiliteit richten.

Van de zeven partijen in de nieuwe coalitie leveren alleen de PvdA en Samen Politiek Actief (SP) geen eigen wethouder.

InvloedHet coalitieakkoord op hoofdlijnen wordt nog met de rest van de gemeenteraad, bedrijven, verenigingen en inwoners besproken, die er zo nog invloed op kunnen uitoefenen. Bedoeling is dat de coalitie eind dit jaar, bij de begrotingsbehandeling 2019, een completer beeld van de te varen koers kan presenteren.

Ingezet wordt op een nieuwe bestuursstijl met meer ruimte voor inbreng van belanghebbenden.

GeschiktDe coalitie wil de plannen voor nieuwe gemeentelijke huisvesting doorzetten, indien het Sittardse Kloosterkwartier hiervoor geschikt blijkt te zijn. Ook de ambtelijke huisvesting in Geleen moet er komen, al kan het zijn dat het plan op punten wordt aangepast.

Verder spreekt de coalitie de ambitie uit tot besluitvorming te komen over een nieuw sportcomplex en een onderwijsvoorziening tussen Obbicht en Grevenbicht. Voornemen is verder dat er meer groen komt in de stedelijke omgeving. Ook de nieuwe coalitie dat er een centraal gemeentelijk zwembad in Geleen komt. Maar daarnaast is de coalitie bereid het open houden van de baden Het Anker in Buchten en De Nieuwe Hateboer in Sittard financieel te steunen, onder de voorwaarde dat er particuliere initiatieven ontstaan om die baden te behouden.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee