Steeds minder ouders vernoemen hun kind naar Sint-Servaas

In Maastricht zijn altijd veel kinderen vernoemd naar stadspatroon Sint-Servaas. © Berend Vonk

In Maastricht zijn veel mensen vernoemd naar Sint-Servaas. Ze heten Servé, Väös of Faas. Maar het worden er steeds minder.

René Willems

Vroeger werden kinderen veelal vernoemd naar een heilige. "Het gaf de jonge ouders een veilig gevoel als die een oogje in het zeil hield", vermoedt Gerrit Bloothooft van het Meertens Instituut in Amsterdam.

StadspatroonSint-Franciscus heeft in het hele land naamgenoten. Regionale heiligen als Sint-Hubertus moeten het doen met Limburg. En een plaatselijke heilige als Sint-Servaas verleent zijn naam vooral aan pasgeborenen in parochies waar hij vereerd wordt.

Op zich is het dus niet verwonderlijk dat je vooral in Maastricht en omgeving stuit op mensen die Servé of Väös heten. Als stadspatroon van Maastricht heeft hij ouders altijd al geïnspireerd.

TellingenMaar ook elders in het land komt de naam Servaas of een afgeleide daarvan regelmatig voor. Volgens de laatste tellingen van de Nederlandse Voornamenbank komt de naam Servaas in Nederland 376 keer voor, de naam Servé 41 keer en de naam Faas zelfs 482 keer.

Dat wil niet zeggen dat al die niet-Maastrichtse Servés allemaal naar Sint-Servaas zijn vernoemd, zegt Bloothooft: "Vaak kozen ouders voor de naam van een opa, een oom of een ander familielid. Als die Servé heette, dan noemden zij hun kleine spruit ook zo."

AfnameDe laatste vijftig jaar neemt dat aantal echter stelselmatig af, blijkt uit de cijfers van de Nationale Voornamenbank. In 2014 is in Nederland nog welgeteld één Servaas geboren. Dat is een direct gevolg van de ontkerkelijking, vermoedt Bloothooft, maar ook van de afnemende familiedruk: "Ouders voelen zich niet meer verplicht om hun kind te vernoemen naar een van hun voorouders, maar kiezen zelf een leuke naam."

Althans, bij het uitzoeken van een roepnaam. "Wat opvalt is dat een naam als Servaas bij het aangeven van een geboorte wel nog regelmatig wordt gekozen als tweede naam", zegt Bloothooft. "Op straat hoor je die naam bijna niet meer, maar in de geboorteakte staat die wel nog."

Letterlijk vertaald betekent Servaas of Servé ‘de geredde’. In het verre verleden werd die naam vaak gekozen na een moeilijke, maar uiteindelijk toch nog goed afgelopen bevalling.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal