Agenten razend enthousiast over stroomstootwapen: 'snel invoeren'

Print
Agenten razend enthousiast over stroomstootwapen: 'snel invoeren'

Agenten krijgen hier een training in het gebruik van de taser © Afbeelding: AD/Frans Paalman

Agenten willen dat de taser 'zo snel mogelijk' tot de standaard dienstuitrusting gaat behoren. Ze zijn zeer te spreken over het gebruik van het stroomstootwapen. Het wapen werkt afschrikwekkend, helpt bij aanhoudingen en geeft ze een veiliger gevoel. Dat blijkt uit een evaluatie die donderdag naar de Tweede Kamer wordt verstuurd.

Het afgelopen jaar testten agenten uit verschillende regio’s het stroomstootwapen dat verdachten uitschakelt door ze schokken te geven. Het afgelopen jaar werd het wapen 343 keer gebruikt. In 62 procent van de gevallen werd er alleen mee gedreigd, de andere 38 procent is er daadwerkelijk stroom afgevuurd op personen.

In 66 gevallen vuurden agenten pijltjes af, waardoor mensen op afstand onder stroom gezet worden. Ook werd de zogeheten stun mode gebruikt, waarbij mensen het apparaat tegen zich aangedrukt kregen. In geen van de gevallen leidde het tot zware verwondingen.

Veiliger
In enquêtes geven agenten aan heel tevreden te zijn over het nieuwe wapen. Aanhoudingen gaan makkelijker en agenten voelen zich veiliger met de zogeheten taser aan hun riem. "Ik heb een paar situaties gehad dat ze (verdachten) gewoon echt een kansberekening aan het maken zijn", aldus een agent. "Ik heb zelf al letterlijk vragen gehad, is dat zo’n knetterding? Ja, dat is zo’n knetterding. Dan gingen ze al weg of ze stopten er gewoon mee."

Volgens voorzitter van politievakbond NPB Jan Struijs moet het wapen zo snel mogelijk worden ingevoerd. "Het stroomstootwapen voorkomt dat agenten in sommige gevallen een vuurwapen moeten trekken. Het vult het gat tussen vuurwapen en wapenstok en pepperspray."

Tekort
Struijs vreest dat invoering langer gaat duren dan noodzakelijk. "Er is een tekort aan geld en middelen om op grote schaal trainingen te geven voor de omgang met dit wapen." Ook het afgelopen jaar kende de training ‘tekortkomingen in duur en inhoud’, aldus het evaluatierapport. Het komende jaar loopt de proefperiode nog door.

Mensenrechtenorganisaties als Amnesty waarschuwen voor het gebruik van tasers. In het buitenland overleden enkele mensen aan de gevolgen van de stroomstoten.