Zware onweersbuien trekken over Limburg

Print
Zware onweersbuien trekken over Limburg

Foto ter illustratie. Afbeelding: iStock

In de vroege vrijdagochtend trokken vanuit Duitsland zware onweersbuien over Limburg, met rake blikseminslagen en hier en daar veel regen en hagel.

Het meest actieve deel lag vooral boven Zuid-Limburg. Inmiddels zijn de ergste buien de provincie gepasseerd. Wel blijft het vrijdag nog geruime tijd bewolkt en zijn er lange perioden met regen: eerst Midden- en Zuid-Limburg en later in de ochtend ook in het uiterste noorden en westen van de provincie, aldus Meteo Limburg. 

Tijdens zonnige perioden loopt de temperatuur in de namiddag en in het begin van de avond op tot 25 graden. 

Vooruitzichten

Vanaf het weekeinde wordt het volgens Meteo Limburg droger. Vanaf zondag wordt het geleidelijk weer warmer. Midden volgende week kan het zomers warm worden, met kans op een aantal lokale regen- of onweersbuien.

België
Bij onze zuiderburen in Vlaams-Limburg ging het er heftiger aan toe. Er waren verschillende blikseminslagen in Maaseik, Kortessem en Gingelom. Tongeren kreeg af te rekenen met hevige onweersbuien, waardoor ook modderstromen ontstonden.

De gouverneur van Luik heeft vrijdagochtend zelfs de provinciale fase van het rampenplan aangekondigd na hevige onweersbuien in de provincie. Vooral de gemeenten Herve, Soumagne en Dalhem werden getroffen door het slechte weer. De brandweer kreeg er tientallen oproepen voor onderwater gelopen straten en kelders.

In de stad Luik gaat het onder meer om de twee belangrijke verkeersassen Rue de Visé en de Rue Joffre. Volgens de Luikse lokale politie zullen nog straten afgesloten worden wegens modderstromen of als gevolg van wegverzakkingen.

Bekijk hier de actuele weersverwachting in Limburg