Koeman heeft puzzelstukjes bijna gelegd

Print
Koeman heeft puzzelstukjes bijna gelegd

Afbeelding: AFP

Weer een beetje wijzer stapt Ronald Koeman vrijdagmiddag met het Nederlands elftal in het vliegtuig naar Turijn voor de vierde en laatste etappe van zijn speurtocht naar het beste Nederlands elftal.

De bondscoach is er bijna uit na het gelijkspel tegen Slowakije (1-1). Maandag tegen Italië gaan we al voor een groot deel zien met welke nationale ploeg hij na de zomer Duitsland en Frankrijk een beetje partij hoopt te bieden in de nieuwe Nations League.

Balverlies
Een heel slechte eerste helft en een acceptabele tweede, was de conclusie van Koeman na negentig minuten voetballen in het warme Trnava. "Voor rust leden we te veel balverlies en miste ik agressiviteit. Na de hervatting ging het een stuk beter en hadden we ook moeten winnen. Vooraf heb ik gezegd dat ik vooral dingen wil zien in onze eerste vier oefeninterlands. Daarom is het iets makkelijker te accepteren dat we nu niet hebben gewonnen."

Ritme
Na een nipte nederlaag tegen Engeland (1-0) en een verrassende zege op Portugal (3-0) zag Koeman tegen Slowakije vooral in de eerste helft hoe het niet moest. Quincy Promes en Kevin Strootman laten bij Oranje maar niet zien waarom ze zo van waarde zijn bij Spartak Moskou en AS Roma. Daley Blind heeft geen wedstrijdritme en droeg schuld aan de snelle tegentreffer van Adam Nemec, een aanvaller die in dienst van Willem II nooit scoorde. Misschien komt hij beter uit de verf links in de defensie, waar Patrick van Aanholt het nu minder slecht deed dan Daryl Janmaat op rechts.

Gelijkmaker
Nederland ging na rust beter voetballen nadat Ruud Vormer in het veld was gekomen voor Donny van de Beek. De dertigjarige debutant voorzag het spel van de nationale ploeg van gif en nam zijn medespelers mee naar een hoger niveau. Oranje verdiende eigenlijk ook wel meer dan de gelijkmaker van Promes, maar moest toch genoegen nemen met een gelijkspel.

Het heeft er veel van weg dat Koeman maandag tegen Italië minder gaat experimenteren en zijn sterkste elftal van dit moment gaat opstellen. "Van Dijk en Wijnaldum doen dan weer mee¨, vertelde de bondscoach die al eerder verklapte dat niet Jeroen Zoet maar Jasper Cillessen gaat keepen. Voorin zal waarschijnlijk niet Promes maar Ryan Babel met Memphis Depay spelen. "Dat zou wel logisch zijn", vond de bondscoach.