Genieten in de open lucht van bittere cynische topfilm I, Daniel Blake

Print

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Het plein voor de kerk Sint Pieter Beneden was donderdagavond de Heiligdomsvaart Cinema 2018. (HDV) Net zoals zeven jaar geleden lukte het de cultuurcommissie van het religieuze en culturele festival niet alleen een fraaie zomeravond te pieken; meer nog was de filmkeuze (I, Daniel Blake) een schot in de roos.

Kreeg zeven jaar geleden het publiek het indrukwekkende religieuze drama Des Hommes et Des Dieux te zien; deze keer stond de film I, Daniel Blake op het programma. De film won de Gouden Palm van Cannes en is een fantastische neergezette aanklacht tegen onze – geautomatiseerde - bureaucratische maatschappij. Een film die eigenlijk iedere week verplicht gezien moet worden door managers en andere beslissers in het veld van sociaalmaatschappelijk werk of andere instellingen die kampioen zijn in mensen die hulp nodig hebben van het kastje naar de muur te sturen.

Maar ook de gelovige mens die vindt dat stipt volgens het woord (lees: de Bijbel) het geloof beleden moet worden kan zeker iets opsteken van deze film. Hoe dan ook: de Britse acteur en komiek Dave Johns speelt een wereldrol in I, Daniel Blake. Hij heeft het talent de bittere aanklacht van regisseur dusdanig neer te zetten dat je zowel tenenkrommend, met een knoop in je maag en toch ook heel erg lachend naar een niet onbelangrijk deel van ons dagelijks leven kijkt. Wie heeft niet al eens een uur naar niet bestelde muziek moeten luisteren om ooit – als je niet afhaakt – een persoon aan de lijn te krijgen die niet in staat is je het juiste antwoord op je simpele vraag te geven.

De honderden toeschouwers kregen dus waar voor hun geld. Alhoewel, deze uitzonderlijke film werd door HDV gratis getoond. En dat alles op de laatste dag van de warmste meimaand ooit. En zonder ook maar een dreigend moment van een onweer. Het gedonder werd overgelaten aan de hoofdpersoon Daniel Blake die als een Don Quichotte een hopeloze strijd voert tegen een wereld die we met zijn allen iedere dag weer alleen wat mopperend accepteren.