3D Printing Matchmaking: speciaal voor MKB’ers

Print

Afbeelding: Brightlands

Het MKB bekend maken met de mogelijkheden van 3D-printing. Dat is kortweg het doel van het 3D Printing Matchmaking Event op woensdag 27 juni op Brightlands Chemelot Campus in Geleen. “Wij hebben de apparatuur en de kennis. Het is nu aan de ondernemers om die te komen ophalen.”

De hype rond 3D-printing lijkt voorbij, maar niets is minder waar. Zegt Ed Rousseau, business development manager bij Brightlands Chemelot Campus “3D-printing komt langzaam in de volwassen fase. Zeker grote ondernemingen investeren er fors in en maken ook snelle vorderingen. Er komen steeds meer producten van metaal of kunststof uit de printers. Dat ligt anders bij de kleinere ondernemingen. Zij hebben vaak noch de tijd noch de middelen om 3D-printapparatuur te kopen en dan nog moet je ermee leren omgaan. Wij hebben hier op Brightlands Chemelot Campus in vier jaar tijd een professioneel printcenter neergezet met echt alle technieken die nu op de markt zijn. Met bijbehorende randapparatuur, software en de specialisten die de printers aansturen en bedienen. Dat alles staat ter beschikking van de ondernemer die wil uitzoeken of hij iets kan met 3D-printen.”

Mogelijk
De meeste ondernemers weten dat echter niet en daarom is het Matchmaking Event opgezet met demonstraties, pitches, presentaties. “Wij laten zien wat er al mogelijk is, maar ook ondernemers laten dat zélf zien aan collega-ondernemers”, vervolgt Ed Rousseau. “Geïnteresseerden kunnen hier hun concrete vragen voorleggen en ter plekke uitzoeken of 3D-printing kansen biedt. Zijn ze geïnteresseerd, dan maken we een vervolgafspraak om een businesscase uit te werken. We kijken dan niet alleen naar de techniek, maar ook naar financiële haalbaarheid. Dat is de toevoegde waarde van ons printcenter: het is een compleet ecosysteem dat alle disciplines bestrijkt.”

De business-developer overdrijft niet als hij het center op de Geleense Brightlands campus tot de top rekent. Inmiddels staan er ruim 20 printers, geschikt voor zeven technologieën. Variërend van een printertje voor kunststof tot en met printers voor biomedische toepassingen en allerlei soorten metalen en kunststoffen. Ondergebracht in de voormalige machinewerkplaats van DSM.

Ondernemerschap
Er is fors geïnvesteerd en er werken nu 40 mensen en een aantal wetenschappers en onderzoekers. “Wij bieden ondernemers en onderzoekers de gelegenheid om materialen en toepassingen te testen en prototypes te maken. We zijn geen fabriek. Uiteindelijk is het onze bedoeling om ondernemers op weg te helpen zodat ze zelf een printer aanschaffen. Daarmee jagen we ondernemerschap en innovatie aan.”

Het 3D-print ecosysteem speelt ook een centrale rol in de vindingen van de onderzoeksinstituten BMC, AIMBM en InSciTe. Zij onderzoeken of nieuwe materialen geschikt zijn om te printen. Belangrijke partner is bijvoorbeeld Xilloc, gespecialiseerd in implantaten en in het center gevestigd met gloednieuwe printers. “We werken momenteel samen met meer dan 60 bedrijven en instituten. De komende jaren zullen we verder groeien. Het is belangrijk om het MKB hierin mee te nemen.”

Bij het 3D Printing Matchmaking Event is ook de Belgische provincie West-Vlaanderen betrokken. “We hebben samen opgetrokken in een Europees Interreg-project”, legt Ed Rousseau uit. “We wisselen kennis en kunde uit en willen ook grensoverschrijdend werken. Dit event is vooral bedoeld om te laten zien wat wij en ondernemers kunnen met 3D. Onderlinge kruisbestuiving is een tweede doel.”

EK Services
Inmiddels weten steeds meer MKB’ers de weg naar het 3D-printingcenter te vinden. EK Services uit het Belgische Baarle bijvoorbeeld, leverancier van codeer- en markeerapparatuur voor de verpakkingsindustrie. “De afdekkapjes van die apparaten willen nog wel eens stukgaan”, zegt directrice Verheijen van het familiebedrijf. “Vervanging is belachelijk duur. We waren eigenlijk al jaren op zoek naar een acceptabele oplossing totdat we in gesprek kwamen met Hans Ingeveld van Brightlands. Hij stelde voor om eens zo’n kunststof kapje te printen. Eerlijk gezegd hadden we er nog amper van gehoord. We zijn aan de slag gegaan en om een lang verhaal kort te maken: we kunnen nu de desbetreffende kapjes in Geleen laten printen tegen een veel lagere prijs. Ideaal. We hebben er nu een stuk of zes laten maken waarmee we even vooruit kunnen. En als we er meer nodig hebben, dan is dat zo te regelen. Wellicht kunnen we in de toekomst nog meer onderdelen printen. En misschien ook wel op een eigen printer. Voorlopig zijn we blij met deze oplossing. Ik zou elke ondernemer met plannen en vragen over 3D-printing aanraden om eens contact op te nemen.”

Lees meer op de website van Brightlands

Meer uit Ondertussen op Brightlands