Qwiek: van jongensdroom tot succesvolle starter

Print

Afbeelding: Brightlands

Qwiek, ontwikkelaar van interactieve spellen en beeldtherapie voor zorginstellingen, vestigde zich twee jaar geleden als een van de eerste bedrijven op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Toen nog als gevorderde starter, nu snelgroeiend met 19 medewerkers. “We willen bijdragen aan betere zorg voor oude en kwetsbare mensen.”

Drie studiegenoten die na hun bachelor en master besluiten om samen een onderneming te starten. Klinkt mooi na een avondje stappen, maar Paul Voncken, Tom Frissen en Chris Rameckers voegen in 2011 de daad bij het woord. Nu leiden ze samen als respectievelijk CEO, CTO en CCO een bedrijf met internationale ambities; Qwiek.


Masters
“We kennen elkaar van de middelbare school in Heerlen”, vertelt Chris Rameckers, “zijn daarna alle drie Industrial Design in Eindhoven gaan studeren. We woonden in hetzelfde studentenhuis en zijn ook tijdens onze masters contact blijven houden. Het balletje is eigenlijk gaan rollen na een bezoek van Tom en mij aan Paul die in Londen zijn masterstudie volgde. Waarom onze beste krachten aan een baas geven als we ook zelf een industrieel bureau kunnen starten, was de gedachte. We vulden elkaar goed aan en bovendien was in Zuid-Limburg geen industrieel ontwerpbureau te vinden. We hebben de knoop doorgehakt en in 2011 Noos Design opgericht.”

Zorgsector
Een schot in de roos. Noos bouwt aan een mooi klantenbestand met opdrachtgevers uit vooral de Randstad en voornamelijk in de maakindustrie. Desondanks besluiten de drie jonge ondernemers in 2012 zich meer te richten op de zorgsector. “We kregen de vraag of we een interactief spel konden bedenken en ontwikkelen voor mensen in zorghuizen met het doel deze meer te laten bewegen. We zijn ons gaan inleven in de sector en zagen goede kansen, ook op maatschappelijk gebied. Bewoners in instellingen hebben vaak weinig omhanden. Ze vervelen zich, worden passief. Bewoners met dementie worden vaak onrustig, gaan dwalen, worden apathisch of bang. Artsen en verplegenden zien dat natuurlijk ook. Zij weten dat actieve mensen zich beter voelen en meer plezier hebben in het leven, ook bewoners met dementie. We zagen het als een prachtige uitdaging om iets te bedenken om juist die zorg voor ouderen en mensen met dementie te verbeteren.”

Projecties
Samen met specialisten uit de zorg en enkele launching customers ontwikkelt Qwiek een systeem waarmee een ruimte gevuld wordt met beeld en geluid; de Qwiek.up. “Je kunt er alle mogelijke beelden en filmpjes op muren en plafond projecteren”, legt Chris Rameckers uit. “Sommige mensen neem je aan de hand van oude foto’s mee naar hun jeugd, anderen worden rustig of blij bij het zien van natuurbeelden. Je kunt de prikkel op de persoon afstemmen, uitvinden wat hij of zij fijn vindt. Elk mens is anders, maar het kamervullend beeld met bijpassende muziek komt bij 80 procent van de mensen binnen. Onvergelijkbaar met een tv of computerscherm. De meesten houden hun aandacht meer dan een half uur vast. Dat is veel, zeker voor dementerende mensen. Grote winst is dat ze soms wel een hele dag nagenieten of beter slapen na een half uurtje Qwiek.up. Fijn voor de mensen, prettig voor de verpleging.”

Overleg
Ruim drie jaar werkt het driemanschap aan de uiteindelijke versie van de Qwiek.up. “We hebben alles zelf gedaan, in nauw overleg met de zorgsector zelf. Zij moeten er immers mee gaan werken. We koppelen bestaande technieken en hardware aan elkaar, schrijven zelf de software en bouwen een prototype. De bredere assemblage van de eindversie besteden we uit. Zo zijn we begonnen en zo werken we nog.”

Geen gemakkelijk traject, erkent Chris Rameckers. “De zorg heeft moeilijke jaren achter de rug met beperkte budgetten. Net in de tijd dat wij ons product wilden lanceren, was het geld schaars. Zorginstellingen waar we mochten pitchen, waren enthousiast. Net als de eerste gebruikers. Maar cashflow genereren was een probleem. Het is ons toch gelukt om de zaak in de lucht te houden, onder meer met een tijdelijke financiering door LIOF in 2014. Vanaf 2016 zijn we in een stroomversnelling geraakt. Toen hebben we ook onze eerste echte verkoper in dienst genomen in plaats van via payroll constructies.”

Heerlen
In 2016 verhuist Qwiek naar de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. “Een mooi ecosysteem met veel starters en pioniers in nieuwe technieken zoals blockchain. En een groot netwerk met events en veel externe bezoekers. Hier voelen we ons wel thuis.”

De verhuizing heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de groei van nu. Het personeelsbestand komt nog deze zomer op 20, de landelijke verkopen groeien en ook het buitenland kent inmiddels de producten van Qwiek. “We leveren nu in Oostenrijk, Duitsland, België en willen onze vleugels verder uitslaan. Wereldwijd de zorg verbeteren, dat is onze ambitie. Met de Qwiek.up en andere interactieve spellen die we ontwikkeld hebben. Nu zijn we druk bezig met nieuwe producten waarbij we ons ook richten op de gehandicaptenzorg.”
Consument
In eerste instantie kijkt Qwiek naar tehuizen en instellingen, maar Chris Rameckers sluit niet uit dat de consumentenmarkt ontgonnen wordt. “De Qwiek.up is zeker bruikbaar in de particuliere sfeer. Dat vergt een andere benadering. We hebben geleerd dat je heel zorgvuldig moet zijn met nieuwe producten. De Qwiek.play bijvoorbeeld, een interactief spel om ouderen meer te laten bewegen, heeft het niet gehaald. Technisch was het een succes, commercieel helaas niet. Tegenslag hoort bij het starten. Voorlopig zoeken we de expansie in b-to-b en internationaliteit.”

Lees meer: www.qwiek.eu

Lees meer op de website van Brightlands

Meer uit Ondertussen op Brightlands