Geluk

© REUTERS / STEFAN WERMUTH

© Google Maps

© Google Steetview

© Brendan van den Beuken

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Brendan van den Beuken, beeldcoördinator bij De Limburger, legt elke week een foto onder het vergrootglas. Hij zoekt naar het andere verhaal achter bijzondere of actuele foto’s. Hij beschrijft wat hij ziet wanneer hij langer naar een foto kijkt.

Brendan van den Beuken

Noodweer trekt over de stad. De bliksem slaat in en de donkere lucht is even helder. Dit gebouw ligt aan het water, dat zie je aan de reflectie rechtsonder in de foto. Op de twee torentjes wappert de Zwitserse vlag. Het is het Bundeshaus in Bern en in dit parlementsgebouw zetelt de regering.

Het grote gebouw staat in zijn geheel op de foto. Dat betekent dat deze van een afstand gemaakt is. Ik kijk op Google Maps en zie dat de rivier de Aare schuin voor het gebouw langsstroomt.Via Streetview zie ik dat de foto is gemaakt vanaf de Monbijoubrücke. Deze ligt op ongeveer 600 meter van het gebouw.

Door het gebruik van een telelens krijg je veel minder vervorming in je beeld dan wanneer je bijvoorbeeld een groothoeklens neemt. Dat verklaart dat het gebouw zo mooi recht op de foto staat. Tussen de brug en het gebouw ligt een woonwijk. Maar het Bundeshaus ligt hoger dan de woonwijk, omdat het op een vestingmuur is gebouwd. Vanaf de brug heb je vrij zicht. De fotograaf is met zijn camera op die brug gaan staan en heeft op het juiste moment op het knopje gedrukt. Het gevolg is een prachtige foto. Het fotograferen van bliksem is nog niet zo makkelijk. Bliksemschichten zijn erg gevaarlijk, dus is het verstandig om op afstand te blijven. Als je het aantal seconden telt tussen het zien van de schicht en het horen van de donder en je deelt deze door drie, dan heb je bij benadering de afstand in kilometers. De snelheid van de bliksem is 60.000 km per seconde. Dus als je hem ziet en je drukt op het knopje dan ben je al te laat.

De juiste belichting van je foto wordt door drie instellingen van de camera bepaald: hoeveel licht er in je camera komt (het diafragma), hoe lang dit licht in je camera valt (sluitertijd) en hoe lichtgevoelig je de camera instelt (ISO-waarde). Bij het fotograferen van bliksem is de sluitertijd de oplossing voor het probleem van te laat reageren. Omdat het donker is moet er lang licht in je camera vallen om een foto te kunnen maken. Denk aan tien tot twintig seconden. Als in die tijd de bliksem inslaat, heb je deze op de foto staan. Maar het blijft een kwestie van heel veel foto’s maken en een beetje geluk.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee