'Tips over moord op Heerlenaar jarenlang genegeerd door politie en justitie'

Print
'Tips over moord op Heerlenaar jarenlang genegeerd door politie en justitie'

Patrick van der Bolt Afbeelding: Diana Scheilen

Politie en justitie hebben in 2013 informatie gekregen over de moord op Patrick van der Bolt uit Heerlen begin deze eeuw. Maar met die aanknopingspunten, aangeleverd door rechtspsycholoog Robert Horselenberg van de Universiteit Maastricht, is tot op heden niets gedaan.

De Limburger en radioprogramma Argos besteden zaterdag aandacht aan deze onopgeloste moordzaak.

Daders nog altijd spoorloos
Ron, de broer van Van der Bolt, is ontdaan: "Als je hoort dat er nieuwe aanknopingspunten zijn, dan leg je dat toch niet als een vodje papier in de la. Dan ga je daarmee aan de slag." De 36-jarige Van der Bolt overleed op Tweede Kerstdag 2002 in zijn woning in Heerlen. Hij was om het leven gebracht. Diverse verdachten zijn kort na zijn gewelddadige dood aangehouden, maar zij werden ook weer snel vrijgelaten. Er zijn DNA-sporen in het huis gevonden, maar de dader of daders zijn nog altijd spoorloos.

Nieuwe aanwijzingen
De Universiteit Maastricht heeft elk jaar een project waarin met studenten naar oude zaken wordt gekeken en eventuele aanknopingspunten aan de politie en het Openbaar Ministerie worden overhandigd. Dat gebeurde ook in 2013 nadat de zaak van Van der Bolt was bestudeerd. Horselenberg geeft in de Argos-uitzending aan dat hij inhoudelijk niets over de zaak mag vertellen, maar er waren volgens hem wel degelijk aanknopingspunten. "We hebben nieuwe aanwijzingen gevonden waarmee de politie verder had kunnen rechercheren." Gebrek aan menskracht zou volgens hem de reden zijn om de zaak niet op te pakken.

Reactie Openbaar Ministerie 
Het Openbaar Ministerie in Limburg laat in een reactie weten dat de moordzaak zeker niet gesloten is, of dat informatie terzijde is geschoven. "We bekijken of we deze cold case weer kunnen activeren", laat een woordvoerder weten. Hij weet niet precies wanneer dat gaat gebeuren. "Soms gaan zaken niet zo snel als we zouden willen."