Voorzitter Heiligdomsvaart ontvangt ereteken van de paus

Print
Voorzitter Heiligdomsvaart ontvangt ereteken van de paus

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Paus Franciscus heeft Joseph Goumans, voorzitter van de organisatie achter de Heiligdomsvaart in Maastricht, benoemd tot ridder in de orde van Sint Sylvester. Goumans ontving de onderscheiding vandaag voor aanvang van de tweede ommegang.

Goumans (66) krijgt deze hoge kerkelijke erkenning voor leken, voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor de Sint-Servaasparochie in Maastricht en de Heiligdomsvaart in het bijzonder. 

De in Venray geboren Goumans werkt als advocaat in Maastricht. Hij is sinds 2000 lid van het kerkbestuur van de Sint-Servaasbasiliek. Daarnaast is hij voorzitter van de vereniging het Graf van Sint Servaas, die elke zeven jaar de Heiligdomsvaart in Maastricht organiseert.
Goumans was ook mede-initiatienemer van de restauratie van de neo-barokke processiehemel van de basiliek, waarvoor een grote som geld bij elkaar gebracht moest worden. 

Hanneman
In de berichtgeving door het Bisdom Roermond dat de onderscheiding bekend maakt, wordt ook gewag gemaakt van het feit dat Goumans een rol heeft gespeeld als mantelzorger van wijlen deken Mathieu Hanneman. Goumans begeleidde de ernstig zieke pastoor-deken vanaf 2011 tot diens overlijden in 2016 bij diens bezoeken aan het ziekenhuis, artsen en behandelingen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →