Voorzitter Heiligdomsvaart ontvangt ereteken van de paus

Print
Voorzitter Heiligdomsvaart ontvangt ereteken van de paus

Afbeelding: Laurens Bouvrie

Paus Franciscus heeft Joseph Goumans, voorzitter van de organisatie achter de Heiligdomsvaart in Maastricht, benoemd tot ridder in de orde van Sint Sylvester. Goumans ontving de onderscheiding vandaag voor aanvang van de tweede ommegang.

Goumans (66) krijgt deze hoge kerkelijke erkenning voor leken, voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger voor de Sint-Servaasparochie in Maastricht en de Heiligdomsvaart in het bijzonder. 

De in Venray geboren Goumans werkt als advocaat in Maastricht. Hij is sinds 2000 lid van het kerkbestuur van de Sint-Servaasbasiliek. Daarnaast is hij voorzitter van de vereniging het Graf van Sint Servaas, die elke zeven jaar de Heiligdomsvaart in Maastricht organiseert.
Goumans was ook mede-initiatienemer van de restauratie van de neo-barokke processiehemel van de basiliek, waarvoor een grote som geld bij elkaar gebracht moest worden. 

Hanneman
In de berichtgeving door het Bisdom Roermond dat de onderscheiding bekend maakt, wordt ook gewag gemaakt van het feit dat Goumans een rol heeft gespeeld als mantelzorger van wijlen deken Mathieu Hanneman. Goumans begeleidde de ernstig zieke pastoor-deken vanaf 2011 tot diens overlijden in 2016 bij diens bezoeken aan het ziekenhuis, artsen en behandelingen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen