Holleeder: nooit moordopdrachten gegeven

Print
Holleeder: nooit moordopdrachten gegeven

Willem Holleeder op archiefbeeld Afbeelding: AD/Michel van Bergen

"Eén ding heb ik niet gedaan in mijn leven en dat is opdracht geven voor liquidaties. Daar zit ik hier voor. En dat heb ik niet gedaan.”

Dat zei Willem Holleeder vrijdag tijdens de behandeling van het dossier rond de moord op Cor van Hout en Robert ter Haak. Volgens Holleeder zit John Mieremet (zelf geliquideerd in 2005) achter die moorden.

Geraakt
Van Hout (45) werd op 23 januari 2003 doodgeschoten in het centrum van Amstelveen. Ook zijn lunchpartner Robert ter Haak (36) werd geraakt. Het tweetal werd beschoten met een machinegeweer, door de passagier achterop een motorfiets. Van Hout stierf ter plekke, Ter Haak (36) bezweek ruim twee weken later aan zijn verwondingen. De uitvoerders van de dubbele liquidatie zijn tot dusver niet gepakt. Verdenkingen tegen onder meer Jesse R. en Fred R. hebben niet geleid tot strafvervolging.

Holleeder staat terecht op verdenking van betrokkenheid bij onder meer vijf moorden. De dubbele liquidatie in Amstelveen is de eerste zaak die de rechtbank in het monsterproces bespreekt.