Mogelijk toch bewijs voor schieten op agenten door Albanese hennepkwekers

Foto ter illustratie.© iStock

De rechtbank in Maastricht ziet mogelijk toch bewijs dat twee Albanezen hebben geschoten op leden van een arrestatieteam, dat een grote hennepkwekerij in Sittard wilde ontmantelen.

Annelies Hendrikx

Dat bleek vrijdag tijdens een pro forma-zitting.

Tijdens de vorige zitting zag de rechtbank nog onvoldoende bewijs, maar verbond daar geen consequenties aan voor het voorarrest van de twee verdachten. Nu blijkt uitaanvullend forensisch onderzoek dat er mogelijk wel gericht op de agenten is geschoten. De twee verdachten blijven vastzitten. In totaal heeft justitie acht verdachten in beeld in deze zaak, zei officier van justitie Sandra Kierkels. Of die allemaal worden gedagvaard is nog onduidelijk.

Onschuldige mensenIn de vroege ochtend van 23 november wilde een arrestatieteam een grote hennepkwekerij aan de Nusterweg in Sittard ontmantelen, maar viel daarbij – op basis van een onjuiste tip - het garagepand van de buren binnen en arresteerde drie onschuldige mensen. De henneptelers in de naastgelegen wietkwekerij werden door de commotie gealarmeerd. Ze zagen twee politiemensen op het dak van hun loods staan en op die agenten zou zijn geschoten.

Lees ook: Albanezen vast na schotenwisseling tijdens inval wietkwekerij

Albanezen gepaktTijdens het vuurgevecht zagen acht mensen kans te ontsnappen in een geblindeerd busje, ondanks lekgeschoten banden. De achtergebleven verdachten, twee Turken, een Bulgaarse vrouw en twee Albanezen, werden gearresteerd. Alleen de twee Albanezen zitten nog vast. Ze worden verdacht van schieten op de agenten, werken in een hennepkwekerij en wapenbezit.

De volgende zitting is op 22 augustus. Ook dan wordt de zaak nog niet inhoudelijk behandeld.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal