Minister: betaalmuur NPO mag niet zomaar

Print
Minister: betaalmuur NPO mag niet zomaar

Afbeelding: ANP/Bart Maat

De publieke omroep mag niet zomaar op eigen houtje geld gaan vragen voor de toegang tot programma's, waarschuwt minister Arie Slob (Media).

Hij lost een schot voor de boeg omdat De Telegraaf schreef over een een NPO-plan om veel programma's achter een betaalmuur te zetten.

Slob heeft 'die plannen nog niet ontvangen'. Maar hij benadrukt dat niet "zomaar alles kan. Ze kunnen bijvoorbeeld niet NPO Start zonder overleg achter een betaalmuur zetten."

Gratis
Volgens een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) blijven programma's gewoon gratis online te zien, via het platform NPO Start, wat vroeger Uitzending Gemist heette.

Als de NPO de rechten niet heeft, verdwijnen de programma's na verloop van tijd achter een betaalmuur, maar "het idee dat alles achter een betaalmuur verdwijnt, daar is absoluut geen sprake van". Er wordt wel nagedacht over allerlei scenario's maar er is nog niets vastgelegd, stelde hij.

Geldnood
De NPO zit in geldnood omdat de reclame-inkomsten sneller dalen dan verwacht. De afgelopen jaren dichtte het kabinet het gat met geld uit een reservepotje, maar dat is inmiddels leeg.

Slob heeft de NPO daarom gevraagd extra inkomsten of besparingen te bedenken.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →