Zwaailicht en sirene: Automobilist doet maar wat, hulpverleners eisen actie

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.© Archief ANP

Automobilisten weten niet wat te doen als er een ambulance, politie- of brandweerwagen nadert met sirene en zwaailicht. Dat leidt tot gevaarlijke situaties én hindert de hulpverlening.

AD

Organisaties van hulpverleners eisen daarom actie van het kabinet, meldt RTL Nieuws. Het gaat om de Nederlandse politiebond, de academie voor ambulancezorg, de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, brandweerlieden aangesloten bij FNV én het Kenniscentrum Voorrangsvoertuigen.

Ze doen een oproep aan de overheid: maak het handelen bij nadering van voertuigen met zwaailicht en sirene een verplicht onderdeel van het rijexamen én zorg voor een voorlichtingscampagne.

Remmen, uitwijken of doorrijdenPolitieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel maken het vrijwel dagelijks mee: automobilisten die vol op de rem gaan staan, de berm inschieten óf onverstoord blijven doorrijden op dezelfde rijbaan. Hulpverleningsvoertuigen met zwaailicht en sirene hebben voorrang maar krijgen dat vaak niet.

Het gevolg: ongelukken. Dat waren er in 2015 maar liefst dertig. Ze vonden meestal plaats binnen de bebouwde kom (59 procent) en dan vooral op kruispunten (68 procent), aldus de nieuwszender.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee