Israël onderzoekt dood Palestijnse verpleegkundige (21)

Print
Israël onderzoekt dood Palestijnse verpleegkundige (21)

Rouwende Palestijnen dragen het lichaam van verpleegkundige Razan al-Najar tijdens haar begrafenis zaterdag. Afbeelding: EPA

De Israëlische strijdkrachten zijn een onderzoek begonnen naar de dood van een jonge Palestijnse verpleegkundige. Vrijwilligster Razan al-Najar (21) overleed volgens getuigen nadat ze onder vuur was genomen bij het hek aan de grens tussen de Gazastrook en Israël. Ze probeerde naar verluidt een gewonde te bereiken.

De dood van de vrouw leidde tot veel commotie. Duizenden mensen kwamen zaterdag af op haar begrafenis in de Gazastrook.

Doodgeschoten
De verpleegster was voor zover bekend de 119e persoon die om het leven kwam sinds het begin van de grootschalige protesten in de enclave op 30 maart.

Eén getuige zei dat de vrouw een wit uniform droeg en haar handen in de lucht had gestoken toen ze werd doodgeschoten.

Relschoppers
De Palestijnse autoriteiten stellen dat vrijdag ook tientallen Palestijnen gewond raakten bij de protesten aan de grens. Het Israëlische leger meldt dat zich daar 'duizenden relschoppers' verzamelden.

De strijdkrachten zeggen dat een Israëlisch legervoertuig onder vuur werd genomen. Ook zou een verdachte de grens zijn overgestoken om een explosief te plaatsen.

Raketten
Palestijnse militanten vuurden zaterdagmiddag volgens het Israëlische leger twee raketten af op Israël vanuit de Gazastrook. Een van de projectielen zou zijn neergehaald. "De andere is kennelijk neergekomen in de Gazastrook", aldus het leger. 

Hamas
Het is nog onduidelijk welke groep achter de beschieting zit. Palestijnse bronnen zeggen tegen de krant Haaretz dat Hamas - aan de macht in de Gazastrook -  dit probeert te achterhalen.

Het zou mogelijk gaan om een groep die op eigen houtje handelt. Voor zover bekend vielen bij de beschieting geen slachtoffers.

Branden
Aan de Israëlische kant van de grens met de Gazastrook braken zaterdag ook meerdere branden uit. De hulpdiensten vermoeden dat brandende vliegers het grenshek over zijn gestuurd, bericht Haaretz.

Het geweld laaide afgelopen week ook al op. Strijders van Hamas en Islamitische Jihad vuurden dinsdag en woensdag tientallen projectielen af op Israël.

Dat sloeg terug met luchtaanvallen op doelen in de Palestijnse enclave. Hamas kondigde na Egyptische bemiddeling een wapenstilstand af.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →