Cuba gaat grondwet aanpassen

Print
Cuba gaat grondwet aanpassen

Afbeelding: REUTERS

De communistische eilandstaat Cuba wil de ruim veertig jaar oude grondwet aanpassen. Het parlement heeft oud-president Raúl Castro (86) zaterdag aan het hoofd gesteld van de commissie die zich over die taak moet buigen.

De huidige grondwet stamt uit 1976, toen de Koude Oorlog nog in volle gang was. Raúl Castro, de broer van oud-leider Fidel Castro, heeft zich al eerder uitgesproken voor aanpassingen.

Homohuwelijk
Er komt mogelijk een limiet op het aantal termijnen voor politieke leiders. Ook worden vermoedelijk economische hervormingen opgenomen in de grondwet.

De dochter van de oud-president, Mariela Castro, wil dat de nieuwe grondwet het homohuwelijk mogelijk maakt. Ze zei eerder daar actie voor te voeren.

Referendum
Het parlement mag zich straks eerst buigen over de conceptversie van de nieuwe grondwet. Die wordt later in een referendum voorgelegd aan de bevolking. 
 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →